The Calicos
(be)

Voor Americana met een grote A, moeten we gelukkig al een tijdje de Grote Plas niet meer over. De jonge zielen van The Calicos veroverden dit voorjaar met hun melodieuze ouderwetse countrypop de gouden medaille van Humo’s Rock Rally. Voer voor fans van Neil Young, Wilco en Townes Van Zandt!

The Calicos zetten in 2014 al een bezielde performance neer op ons podium, als begeleidingsband van de naar Antwerpen uitgeweken Amerikaan Matt Watts. Samen brachten ze Wayward Wind (2013, Bobonne Records) uit, een prachtig en uitstekend onthaald americanapareltje. Na Watts’ overstap naar Stef Kamil Carlens ging de band alleen verder, met succes: recent behaalde dit jonge Antwerpse zestal goud op Humo’s Rock Rally 2018.

In de juryverslagen worden The Calicos vergeleken met The War On Drugs, Ryan Adams, The Triffids en Bruce Springsteen. De verschijning van frontman Quinten Vermaelen (Mantaray, finalist De Beloften 2014) doet denken aan Joost Zweegers (Novastar). De jonge band wist te overtuigen: zo schreef De Standaard dat de songs van The Calicos de grootste oorwurmen van de avond waren.

The Calicos beschikken over een grote dosis maturiteit en vakmanschap. De piepjonge Aäron Koch (amper 23) zet de aartsmoeilijk te bespelen pedal steel gitaar moeiteloos volledig naar zijn hand – wat heel wat countryreferenties oplevert – en de band beschikt over een prachtig uitgebalanceerde sound waar hard aan gewerkt is.

Een debuutplaat is niet meteen aan de orde; laat die band maar rustig groeien zonder druk van buitenaf. The Calicos werken wel al aan de opname van een eerste single met producer Reinhard Vanbergen (Das Pop). Te ontdekken!