David Nance

za 03.02.2018

deuren open: 20:00 uur / Eerste band begint om 20:30 / 8 € Korting / 10 € VVK / 12 € Kassa / Staand

concert @ 4AD

David Nance
(us)

Zijn naam doet voorlopig – onterecht! – enkel een belletje rinkelen in de wereld van garagerockers, psychedelica hippies, bluespunkers, liefhebbers van lo-fi en DIY-tapeverzamelaars. Maar vergis u niet: David Nance is een ware oppergod in de underground, die bovendien op de rand van een doorbraak staat met zijn eerste studioalbum Negative Boogie (Ba Da Bing Records, 2017).

De muzikale roots van David Nance zijn terug te vinden in Omaha (Nebraska), de thuishaven van onder meer Simon Joyner (2016 in 4AD), het onvolprezen Saddle Creek Records en Conor ‘Bright Eyes’ Oberst. De Midwest blijkt een vruchtbare muzikale voedingsbodem voor songwriters: ook David Nance is een begenadigd exemplaar.

Zijn sound associëren we, in tegenstelling tot die van zijn stadsgenoten, echter liever met Jay Reatard, Chrome Cranks en The Oblivians. Peter Laughner (gitarist en songwriter bij Rocket From The Tombs, Pere Ubu en Television), maar ook Keith Richards en vooral Lou Reed (The Velvet Underground) beïnvloeden David Nance, en dat hoor je.

Toch blijft Nance steeds zijn eigenzinnige zelve en klinkt zijn rafelige, grillige sound helemaal als… David Nance. Na meer dan vijftien jaar rammelen in de marge en het uitbrengen van lo-fi tapes in eigen beheer en op kleine labels, dook hij dit jaar voor het eerst een professionele studio in. Hij spendeerde er welgeteld één dag en leverde een dijk van een plaat af, die de positieve recensies aaneen lijkt te rijgen. Voorwaar een oefening in efficiëntie!

Op Negative Boogie baant Nance zich probleemloos een weg doorheen country, blues, garagerock en psychedelica. Met zeldzame gitaren, koebellen, een mellotron en vintage versterkers lijkt dit gezelschap met een tijdmachine uit de jaren ’70 gekatapulteerd naar 2017.

Simon Joyner bestempelt Nance als “the best bad guitarist”, wat een groot compliment is. De doelgerichte en trefzekere muziek van David Nance en zijn band is een gevaarlijke drug waarvan je moeilijk afkickt. Kortom: hier wil je bij zijn.