Thor & Friends

vr 05.05.2017

deuren open: 20:00 uur / Eerste band begint om 20:30 / 9 € Korting / 11 € VVK / 13 € Kassa / Gemengd: staand of zittend

concert @ 4AD

Thor & Friends
(us)

Nadat hij zijn drumstokken neerlegde bij Swans, ruilde Thor Harris de noiserock in voor enkel het hoogstnoodzakelijke. Op de tippen van zijn tenen brengt Harris met zijn vrienden monumentaal pionierswerk, waarbij het minimalisme niet enkel mikt op de hersenen maar ook op het hart.

In 2015, na jarenlang als percussionist te touren met het avant-rock ensemble Swans, had Thor Harris naar eigen zeggen nood aan clear sounds, zonder bassen, drums of scheurende gitaren. En zo geschiedde.

Thor & Friends bestaat uit drie leden (Peggy Ghorbanu, Sarah “Goat” Gautier en uiteraard Thor zelf), aangevuld met een veranderende groep bevriende muzikanten uit Harris’ thuisstad Austin (Texas). Ze brengen een eigen versie van Amerikaans minimalisme à la prominenten Steve Reich of Terry Riley. De klankkleur verschilt per concert en is helemaal afhankelijk van de aanwezige muzikanten én van de instrumenten die Harris zelf heeft gebouwd.

De muziek steunt op improvisatie en betrokkenheid van buren en vrienden. Door gebruik te maken van wat en wie in de buurt is, belichaamt Thor & Friends als het ware een utopisch optimisme en zo klinkt het ook. De instrumentale muziek ontstaat uit experiment en resulteert in verschillende lagen van ritmische catchy melodieën met bloedmooie versieringen. De kern van marimba, xylofoon en vibrafoon, al dan niet aangevuld met viool, altviool, bas, klarinet, doedoek en hobo kruipt onder ons vel en doet onze lichaamstemperatuur een paar graden dalen.

In het najaar van 2016 bracht het ensemble het debuut “Thor & Friends” uit. Geen definitieve versies op dit album, want de vrijheid waarmee deze band op en naast het podium staat zorgt steeds voor nieuwe verrassingen. Eén ding staat vast: dit wordt een topperformance, die live nóg meer tot de verbeelding spreekt. Elke noot, elke nuance, maakt deel uit van de betovering.