Howe Gelb
(us)

De levende legende Howe Gelb  vindt met zijn warme stem en sober piano- en gitaarspel steeds de juiste muzikale snaar waar hij ook jou mee zal raken.

Howe Gelb is een bijzonder productief muzikant met een eindeloze reeks releases op zijn naam. Bovendien is dit indrukwekkend oeuvre niet over een kam te scheren. Google jezelf een weg naar zijn discografie voor een overzicht en je bent gegarandeerd nog wel een tijdje zoet.

Middenin de hete Sonorawoestijn bevindt zich het stadje Tucson (Arizona). Refererend naar deze thuishaven, richtten Howe Gelb en zijn goede vriend wijlen Rainer Ptacek eind jaren tachtig de americana/alt. country cultband Giant Sandworms op, later bekend als Giant Sand. Howe Gelb bleef gedurende meer dan een kwarteeuw de drijvende creatieve kracht achter het collectief Giant Sand en gaf onderweg gestalte aan o.m. OP8, zijn country alter ego The Band of Blacky Ranchette en Arizona Amp And Alternator. De noemenswaardige bands Calexico en Friends of Dean Martinez zijn zijprojecten van muzikanten van Giant Sand.

Even talrijk als zijn releases, zijn de samenwerkingen die hij aanging met o.a. John Parish, Jeremy Gara (Arcade Fire), KT Tunstall, Carice van Houten , Steve Shelley (Sonic Youth), Bonnie “Prince” Billy, M. Ward

Sinds begin jaren negentig ging Gelb naast zijn veelvuldige andere projecten ook solo te werk. In 2016 zei hij Giant Sand voorgoed vaarwel met de woorden: “Piano for now. Songs forever.” En zo geschiedde. Het solowerk van Gelb wordt getypeerd door een spaarzame instrumentatie en zijn warme stem, ontdaan van franjes en nodeloze ballast. Diep in zijn wezen is Gelb een jazzmuzikant: hij blijft zijn nummers herwerken en improviseert erop los.

Doorheen zijn werk horen we een heel resem aan genres, van alt. country, southwestern roots, lo-fi en jazz tot punk en folk. Bovenal klinkt Howe Gelb simpelweg hartverwarmend mooi en moet deze talentvolle muzikant niet onderdoen aan collega’s Bill Callahan,  Tom Waits, Two Dollar Guitar of Chris Cacavas. Fan van deze grootmeesters? Rep je dan op 27 april naar 4AD!