Dizzy Mandjeku & Alé Kumá:
De Palenque à Matongé

(cd/co/be)

Afrikaanse en Latijns-Amerikaanse muziek reizen al eeuwen moeiteloos tussen beide continenten. Denk maar aan de rumba uit Cuba, de champeta uit Colombia… Met het project ‘De Palenque à Matongé’ eren de Afro-Colombiaanse groep Alé Kumá en de Congolese meestergitarist Dizzy Mandjeku deze oeroude, muzikale verbindingen: een unieke internationale samenwerking!

‘De Palenque à Matongé’ verwijst naar twee iconische plaatsen: enerzijds naar Palenque de San Basilio, een ommuurd dorp in Colombia gesticht door ontsnapte Afrikaanse slaven dat uitgroeide tot het epicentrum van de Afro-Colombiaanse cultuur en anderzijds naar de Congolese wijk in Brussel (en in Kinshasa), waar Leonardo Gomez (bassist/songwriter bij Alé Kumá) in 2010 de bruisende Congolese muziekscene ontdekte.

De ontmoeting tussen levende legende Dizzy Mandjeku (Orchestre OK Jazz en samenwerkingen met o.m. Papa Wemba, Zap Mama, Stromae en Baloji) en Gomez leidde tot een ambitieus avontuur: samen gaan ze op zoek naar de gemeenschappelijke roots van de soukous, de rumba en de champeta, en brengen ze een herinterpretatie van Afro-Colombiaanse muziekstijlen. Het resultaat is een podium bevolkt door oude knarren, jong grut en alles daartussen die een knap samenspel neerzetten en elkeen aan het dansen brengen!

Eind vorig jaar releasede dit gezelschap hun lovend onthaalde debuutalbum. We nodigden Mandjeku en Alé Kumá met dit project al uit in 2016 en doen dat dit najaar met groot genoegen opnieuw. De opzwepende kruisbestuiving is immers hét tegengif voor de steeds verder oprukkende hokjesmentaliteit in onze maatschappij. Een trip naar Diksmuide meer dan waard!

  • facebook

    Facebookpagina Dizzy Mandjeku & Alé Kumá

  • bekijk video

    Dizzy Mandjeku & Alé Kumá – De Matongé à Palenque