De Kift/Rats On Rafts
(nl)

Als superband katapulteert De Kift/Rats On Rafts u terug naar de Nederlandse punkwereld van eind jaren ’80. Een bijzondere cross-over, waarbij ouwe rotten en jonge honden (post)punk, fanfare, en literatuur moeiteloos doen samensmelten. Op 31 maart staan ze met tonnen energie op ons podium!

De Kift is ontstaan in de Nederlandse punkscene van eind jaren ’80. Rats On Rafts is een jonge bende die de new wave en postpunk van diezelfde periode energiek doet heropleven met als inspiratiebronnen The Fall en Gang of Four. Net wanneer De Kift 25 kaarsjes mocht uitblazen en de muzikanten van Rats on Rafts 25 jaar oud waren, ontmoetten zij elkaar. Uit dit mooie liefdesverhaal kwam een magistraal album (2016) voort, geheel volgens de visie van Rats on Rafts analoog opgenomen, gemixt en gemasterd.

De Kift is een zeskoppige energieke, theatrale fanfare-punkband met een grote liefde voor wereldliteratuur. Tomeloze energie, theater, intieme momenten, weemoed en euforie wisselen elkaar moeiteloos af tijdens de gecontroleerde chaos die De Kift op het podium creëert. Een journalist van de Volkskrant vatte het ooit prachtig samen: “De Kift is geboren in fanfare, gedoopt in punk en groot geworden in liefde voor muziek en poëzie. Vrolijke muziek is het, muziek vol weemoed. Muziek waarvan tranen in je ogen schieten of een grijns op je gezicht verschijnt.” De Kift werkte reeds samen met Franz Ferdinand en Calexico, en doet dit deze keer met Rats on Rafts.

Het harde, compromisloze postpunkgeluid van Rats on Rafts maakt al sinds hun debuut ‘The Moon is Big’ (2011) indruk. Fans van de jongste lichting postpunk- en new wave-sensaties Viet Cong en Eagulls worden niet teleurgesteld. Nederland, Engeland, Duitsland en België liggen aan hun voeten. En intussen blijven ze trouw aan hun credo, dat 4AD alleen maar kan onderschrijven: “the weirder the better”!

In 2015 bewezen de jongens van Rats on Rafts zich al op het 4AD-podium en ze deden dat goed… écht goed – neem het van ons aan! De Kift was al acht maal te gast in Diksmuide, waardoor we deze groep met trots kunnen bestempelen als ons bijna-huisorkest. De nieuwe formatie De Kift/Rats On Rafts is een superband met gebundeld muzikaal talent: grootser, krachtiger, intenser. De Rats bewerken nummers van De Kift en andersom, maar doen dit ook samen. Commentaar overbodig, reserveren daarentegen niet !