Isbells
(be)

Voor wie deze groep geen belletje doet rinkelen: Isbells is dé Belgische ster aan het americana firmament, met internationale allure. Hun zelfgetitelde debuutalbum mag ondertussen als klassieker bestempeld worden en hun live concerten zijn bij de meest verfijnde en subtiel intieme sets die je vandaag vinden zal. Dingdingding?

Na jaren mee gedraaid te hebben in diverse rockbands zonderde Gaëtan Vandewoude zich van de buitenwereld af om het over een meer introspectieve en intieme boeg te gooien. Isbells was het resultaat. Relaties, dagdromen en menselijke tekortkomingen werden de rode draad doorheen zijn muziek. Toen eind 2009 het debuut uitkwam, ging het snel: hun singles As Long As It Takes en Reunite werden hits en het album werd unaniem warm onthaald. Na het eerste succes waren vergelijkingen met de tokkelkunst van Nick Drake, de samenzang van Fleet Foxes en de weemoed van Bon Iver nooit veraf, maar Isbells is een categorie apart, met een eigen sound, gezicht en originaliteit. Met als hoofdingrediënten passie en vakmanschap. De fragiele kopstem, akoestische gitaar, uitgebalanceerde blazers, het delicate slagwerk en de elektronicasluier zorgen voor een solide en vertrouwd aanvoelende set.

Gaëtan verzamelde van meet af aan een sterke groep muzikanten rond zich om zijn mooie, broze songs vorm te geven. Met Chantal Acda, Christophe Vandewoude, Gianni Marzo en Gerd Van Mulders staat een topband op de planken. Deze muzikanten zitten verweven in of zwierven uit naar tal van klinken groepen. Hou u vast: Winterland ‘76, Marble Sounds, Mad About Mountains, Chantal Acda, Jan Swerts, Ansatz Der Maschine, Illuminine, Astronaute, Headphone… de lijst is schier eindeloos. In 2012 bevestigde de groep met Stoalin’ en in 2015 volgde full album Billy. Telkens een collectie parels van songs, vol melancholie en ingetogen joie-de-vivre, die werden overladen met lof in de vaderlandse en internationale pers. In 2017 nam Gaëtan in totale afzondering ‘Exchanging Thoughts’ op, vanop een avondlijk terras in Zuid-Italië met krekels en nachtvogels als pure achtergrond, maar heden stelt Isbells eindelijk hun vierde full-album voor!

Isbells gaat zich begin maart eerst opwarmen in Londen en komt dan lekker naar Diksmuide afgezakt. We zijn zeer vereerd om hen voor een derde maal op het 4AD podium te mogen verwelkomen en dan nog met hun nieuwe plaat!