Stoned Jesus
(ua)

Een apocalyptisch gesamtkunstwerk van heavy en progrock, stoner en psychedelica: Stoned Jesus orakelt een donkere toekomst waar hypnotiserende gitaren vereerd worden en songs knallen als het laatste oordeel.  

Eerbiedwaardige journalisten van eerbiedwaardige media durven wel eens verklaren dat de gitaarmuziek dood en begraven is. Neem het van Stoned Jesus aan, zij dwalen. Dit psych/stoner/rocktrio uit Kiev, Oekraïne, bestaande uit gitarist/zanger Igor Sidorenko, bassist Serhij Sljussar en drummer Dmytro Zinchenko, zorgt sinds 2010 voor een onafgebroken geluidstrip gedrenkt in zware zompige heavy rock, groovende psychedelische stoner en doom.

Met hun vierde album Pilgrims onder de arm, kunnen ze ondertussen tot gevestigde waarden in hun genre gerekend worden. De epische YouTube-hit In The Mountain stond garant voor de doorbraak, en sindsdien waden de Oekraïners steeds dieper in het moeras van de stoner- en psychrock. Emotioneel geladen teksten worden gesmeten tegen een kolossale muur van atmosferische melodieën, het buikgevoel staat richting de vroege Black Sabbath, Electric Wizard, Sleep of zelfs Black Mountain. Maar Stoned Jesus overstemt zijn invloeden moeiteloos, is bijwijlen bijzonder inventief en avontuurlijk (met grungy ondertonen en uitwaaierende post-rock soundscapes) en toont zich absolute heer-en-meesters in de songwriting. Hun songs (check zeker de live uitvoering van In The Mountain, maar ook Feel van op Pilgrims) blinken uit in het dynamisch spel tussen luid en stil, van heftige grooves tot een sereen luisterspel. En net dat maakt van Stoned Jesus de emotionele stormram waar we naar uit kijken.

De live godsspraak van Stoned Jesus beklijft, hypnotiseert zelfs, en creëert een alles verzwelgende orkaan die het publiek heftig knikkend, trippend, hossend en meebrullend meeneemt in zijn wervelwind.