Tal National
(ne)

Liefhebbers van rauwe, door gitaren aangedreven dansmuziek springen binnenkort (letterlijk) een gat in de lucht: het Nigerese Tal National brengt pure en onversneden Afrikaanse rock -’n-rol naar het hart van Diksmuide.

Tal National laat zijn publiek steevast bezweet en verstomd achter. De ongeziene energie van deze vrolijke bende laat ook de heupen van muurbloempjes niet onberoerd.  Het recept dat iedereen spontaan aan het dansen krijgt? Hypnotiserende gitaarriffs, pompende baspartijen, scheurende vocalen, complexe polyritmes met bliksemsnelle tempoveranderingen en furieuze slagen op de tama.

De charismatische frontman Hamadal Moumine (a.k.a. Almeida) richtte de band op in 2000 met als doel een verademing te bieden in een land met barre leefomstandigheden. Lokaal werd de band al snel razend populair. Dagelijkse optredens van zo’n vijf uur lang waren eerder regel dan uitzondering. Een internationale doorbraak volgde met de plaat Kaani (2013, FatCat Records).

Tal National representeert zowel muzikaal als qua bezetting de etnische diversiteit van Niger. In hun muziek leggen ze een brug tussen culturele verschillen en klinken echo’s door van o.m. de Malinese Super Djata Band, fuji percussie van de Hausa, Toeareg woestijnblues à la Tinariwen, Ghanese highlife en Nigeriaanse afrobeat. Ze onderscheiden zich van hun West-Afrikaanse kompanen door een rijke, hybride sound met luide gitaren en complexe 12/8-ritmes die het label “rock-‘n-rol” waardig zijn.

De nieuwe worp Tantabara (2018) treedt grotendeels in de voetsporen van zijn voorganger Zoy Zoy (2015), maar klinkt zo mogelijk nog rauwer en explosiever. De plaat klinkt als een live set, maar Tal National beleef je pas écht in levende lijve. Uit een poel van een dertiental muzikanten, staan er deze zomer zes op ons podium. Geen twijfel mogelijk: hier moet je bij zijn!