Vera Sola
(us)

Vera Sola zalft en slaat op de tonen van een getroubleerd hart. Met haar debuut Shades schildert de folk noir-artieste een sepia-gekleurde, poëtische microkosmos bevolkt door gevleugelde vrouwen, eeuwenoude geesten en donkere demonen. Wie laat zich betoveren?

In alle eenzaamheid, en in alle stilte in een studio in St. Louis, bouwde Vera Sola haar schimmenrijk op. Met een spaarzame tien tracks, stuk voor stuk volledig alleen ingespeeld, brengt ze een ontluisterende innerlijke wereld naar voor. Een muzikale duisternis, die toch vertrouwd aanvoelt, wordt door de multi-instrumentaliste opgevoerd met een spookachtige instrumentatie van menselijke beenderen, hamers, glas en kettingen en een stem die onwerelds tijdloos klinkt. Spiritueel verwant aan Angel Olsen, Aldous Harding, Zola Jesus of zelfs een Chelsea Wolfe, muteert Sola moeiteloos van fee naar feeks, ze haalt uit en ze beschermt fragiel haar parels van songs. Folk noir, alt-country en weemoedige soul vinden elkaar in Sola’s Southern Gothic-herinterpretatie, en op haar tenen trippelt Sola, als een engel met een angel, van folky flamenco-gitaren à la Karen Dalton op The Colony naar Caviaanse Murder Ballads.

Haar etherisch uitgevoerde songs specialiseren zich in sobere sages van liefde en verdriet. De lyrische grandeur, de schoonheid van haar woord, is de ware hartenbreker van dit album: diepmenselijk, herkenbaar en troostrijk. 2018 werd dan ook een prachtjaar voor Sola, met lofzang van Mojo tot Uncut Magazine, en een glansrijke doortocht op Le Guess Who?.

Vera Sola heeft zich in haar korte carrière al bewezen als een uniek talent, onbevreesd en uitdagend. 27 april wordt een innemend duistere lentedag in 4AD.