Yonatan Gat
(isr/us)

Met een flinke dosis rauwe punkenergie, weeft Yonatan Gat verschillende genres samen tot een nieuwe muzikale taal. De uitmuntende gitarist stelt in Diksmuide Universalists voor: een wereldse plaat die in het huidige vijandige politieke klimaat toch de complexe gelijkenissen tussen culturen weet te benadrukken.

Voordat componist, meestergitarist en producer Yonatan Gat aan zijn soloavontuur in New York begint, maakt hij deel uit van de revolutionaire Israëlische garagerockband Monotonix. De liveoptredens van dit trio waren zodanig controversieel dat Israël ze verbande. Monotonix werd destijds door SPIN magazine bekroond tot “the most exciting live band in rock ‘n’ roll”.

Eenmaal gevestigd in New York, wordt Gat snel uitgeroepen tot beste gitarist van de metropool. Hij verlegt er zijn focus naar het rituele, improvisatorische en sjamanistische met behoud van zijn kenmerkende punkenergie. Zijn solodebuut Director (2015) werd live opgenomen door Chris Woodhouse (producer van o.m. Thee Oh Sees) en bestaat uit een geniale mix van Braziliaanse psych, afrobeat, free jazz, surf en 20ste -eeuwse avant-garde.

Zijn recentste werk Universalists (2018), uitgebracht op Tak:til (het sublabel van Glitterbeat), is een experimenteel kunstwerk van onvergetelijke chaos. Gat zoekt uitersten op en kent geen grenzen. We horen o.m. indrukwekkende live-to-tape improvisaties, traditionele volksmuziek en gemanipuleerde samples van de etnomusicoloog Alan Lomax (jaren 40). Maar ook brutale, snoeiharde noise en ziedende punk zijn basisingrediënten van deze plaat.

En er is nog meer. De meestergitarist is te horen op de nieuwste plaat van Tal National, de Nigerese rock-‘n-rollband die eind juli op ons podium stond. Voor Universalists werkte hij bovendien samen met Thor Harris (Swans), die vorig jaar een betoverende performance neerzette in onze gezellige club.

Yonatan Gat laat zich live vergezellen door The Eastern Medicine Singers: een bijzondere groep van Algonkin drummers (inheems volk uit Noord-Amerika/Canada), wat het geheel gegarandeerd nog boeiender maakt!