Barmer Boys
(In)

Uit het ‘land van de koningen’, Radjasthan (Indië), verwelkomen we Barmer Boys, de eerste qawwali-band in 4AD. Spirituele devotie, mét een heerlijk uitbundige groove!

Vanuit het soefisme – de mystieke traditie binnen de islam –  ontstond in de 13de eeuw qawwali-muziek, een unieke blend tussen Perzische, Arabische, Turkse en Indische tradities.

Vandaag is qawwali absoluut springlevend, met Nusrat Fateh Ali Khan of Shye Ben Tzur (kameraad van Jonny Greenwood en The Rajasthan Express), als bekende vertegenwoordigers. Sinds 2011 mogen we daar ook Barmer Boys bijrekenen, drie jonkies uit de kaste van de Manganiyars, die deze eeuwenoude traditie naar de 21e eeuw katapulteren.

Met Manga ‘Mangey’ Khan als vocale krachtpatser van de band, ondersteund door de dubbele percussieve punch van Rais Khan (op traditionele Indische instrumenten als de morsing, de bhapang en de kartal) en Magada Khan op dholak, bracht de band wereldwijd het publiek in hogere sferen. Van soulvolle soefi-kalaams tot overgeleverde bruiloft- en feestliederen: de bands veelzijdigheid en bruisende energie doordrenkt elk optreden. Instrumentale virtuositeit en ritmische drive, dat is hun uitzonderlijke kracht. En wanneer ‘Mangey’ zijn sacrale gezangen aanvat, bedwelmt de mystieke soefipoëzie je als het wierookvat in de lokale parochiekerk. Reken daar nog een extra beatboxer en live DJ bij, en het Indiaas pleinfeest is compleet!

Barmer Boys mocht het podium reeds delen met wereldberoemde artiesten als Vieux Farka Toure, Bombino, Madou Sidiki Diabate en BaBa Zulu, en Roskilde ging in 2014 al voor de bijl. Volgende halte? Diksmuide!