Collieman
(be)

Dat reggae niet langer uitsluitend eigendom is van de Jamaicanen, weten we al langer. Met heerlijke nonchalance flirt de Gentenaar Collieman met verschillende stijlen zonder af te wijken van diepgewortelde rootsreggae.

Hij heeft geen dreadlocks tot voorbij zijn kont en is geen toegewijde rastafari, toch is Collieman een reggae-artiest pur sang. De Belg Stefaan Colman ontdekte op zijn zeventiende zijn voorliefde voor groen geel rood door een trip naar Jamaica in 2010. Hij verbleef er bij The Congos en begon bij thuiskomst meteen te werken aan zijn debuutalbum. The Same Blood verscheen een jaar later en kon menig muziekliefhebbers in binnen- en buitenland bekoren. De plaat bracht hem tot op de gerenommeerde podia van Couleur Café, Reggae Geel en Polé Polé.

In 2013 zette Collieman zijn solocarrière enkele jaren on hold. We zagen hem ondertussen wel nog op het podium met onder meer Pura Vida en Asham Band. Na zijn studies kwam hij in februari 2018 op de proppen met een tweede album: The Jungle Code (Dubshelter Recordings). Samen met zijn gloednieuwe getalenteerde liveband Collieman Collective verspreidt hij zijn rijke klank met bijhorende ganjawolk bij al wie het horen en voelen wil.

Vandaag is Collieman ook als vast lid bij de hiphopformatie Uberdope te horen, maar wij zijn minstens even zeer te bekoren door zijn karakteristieke vocals en positieve boodschappen in zijn reggae-oeuvre.