Echoes of Zoo
(be)

Psychedelische jazz gedrenkt in oriëntaalse grooves en gebracht met een stevige punkattitude: Nathan Daems (Black Flower) en co flikken het als geen ander. De spannende tête-à-tête tussen de stuwende sax en gierende gitaar wordt gedragen door strakke percussie en een dwingende bas. Echoes of Zoo, dat is topklasse!

Nathan Daems geeft samen met kompanen Bart Vervaeck (Compro Oro, The Tubs), Lieven Van Pée (De Beren Gieren) en Falk Schrauwen (Sylvie Kreusch) de ongehoorden een stem. De debuutep First Provocations (2019) telt vier ijzersterke nummers. Treffende titels als Gorilla Guerilla, Killer Whale Show, Pigeon Kills Car en Cricket Sabotage huisvesten strakke instrumentale psychedelische jazz waarvan je zelf de boodschap mag ontcijferen.

Verrassend is Daems’ inspiratiebron: de drive en maatschappelijke en politieke boodschappen van zijn jeugdidool Rage Against The Machine bepalen de attitude van Echoes of Zoo op en naast het podium. Muzikaal bevindt het kwartet zich ergens op het snijvlak van Sons of Kemet, Dans Dans en Ibrahim Maalouf. De razernij van opwindende, complexe melodieën resulteert in een verslavende en baanbrekende sound, die ons doet kwijlen naar meer.

Het spelplezier spat van het podium en werkt ontzettend aanstekelijk. Van Midden-Oosterse rockmuziek tot complexe Afrikaanse ritmes, van vette dub tot psychedelische jazz en onnavolgbare improvisaties: de muzikale diversiteit en kunde die dit kwartet ten tonele tovert, wint heel veel zieltjes. Je hoort ons al komen: dit is een absolute aanrader!