Efrim Manuel Menuck
(ca)

Efrim Manuel Menuck aan u voorstellen hoeft wellicht niet meer. Als bezieler van 4AD-favorieten Godspeed You! Black Emperor én Thee Silver Mt. Zion, gooide hij al grote ogen zowel binnen als tot heel ver buiten onze club!

Menuck bouwde als muzikant en brein achter deze postrockpioniers een welverdiende cultstatus op binnen het maatschappijkritische punkmilieu en de postrock- en avant-noisescene. Zijn solowerk is minder bekend, maar doet allerminst onder aan zijn twee grootste projecten.

Na zijn solodebuut in 2011, bracht Menuck vorig jaar een tweede album Pissing Stars uit bij het toonaangevende Constellation Records. Al jaren spookt de kortstondige liefdesrelatie tussen een Amerikaanse televisiepresentatrice en de zoon van een Saoedische wapenhandelaar door het hoofd van de Canadese gitarist. Geïnspireerd door deze absurde romance, probeert Menuck te begrijpen hoe zoiets moois als de liefde kan floreren in een hopeloze wereld aangetast door corruptie, hypocrisie, kapitalisme, haat en oorlog, met een verscheurende apocalyps op de loer.

Menuck is getekend door een hard leven en voert een pijnlijke innerlijke strijd en dat hoor je. Er valt weinig hoop te rapen op Pissing Stars. Aan de hand van pulserende gitzwarte drones, klagerige zang en expressieve soundscapes opgebouwd uit huilende gitaren en modulaire synts, vertelt het album een verhaal van uitzichtloosheid. Menuck sleurt de luisteraar mee in een afgrond van droefheid, met een sprankeltje licht – in de vorm van de liefde voor onze dierbaren – dat op het allerlaatste toch door de duisternis priemt.

Voor zijn optreden in 4AD, neemt Menuck Kevin Doria mee, met wie hij binnenkort de schitterende plaat SING SINCK, SING uitbrengt.

Wij zijn sowieso al erg grote liefhebber van alle muziek gecreëerd door Menucks handen en dit soloalbum overtuigt ons des te meer.  Wanhopig, zenuwslopend, deprimerend en beangstigd maar bovenal: o zo onwaarschijnlijk mooi.