Bakolo Music International + Dijf Sanders

deel een rit op carpool.be

vr 18.05.2018

| ► deuren open: 20:00 uur / Dijf Sanders begint om 20:30 | ► 9 € Korting / 11 € VVK / 13 € Kassa | ► |

concert @ 4AD

Dijf Sanders
(be)

Dijf Sanders neemt je mee op een psychedelische en hedendaagse zoektocht naar het diverse geluid van het eiland Java. Laat je verrassen en intrigeren door een enorm sonisch spectrum van brullende moeraskikkers en bezwerende krekels tot spetterende waterpercussie en heel veel bamboe. Wees welgekomen, exploratieve luisteraar!

Gepakt en gezakt met opnameapparatuur, vertrok multi-instrumentalist Dijf Sanders in het voorjaar van 2017 in opdracht van de kunstbiënnale Europalia en KAAP op avontuurlijke muzikale ontdekkingsreis naar het Indonesische eiland Java. Hij liet zich begeleiden door de Amerikaanse muzieketnoloog Palmer Keen. In korte tijd verzamelde Dijf er in verschillende stedelijke en rurale uithoeken een indrukwekkend arsenaal aan opnames van inheemse volksinstrumenten, gezangen, ceremoniële tradities en natuurgeluiden.

Bij zijn terugkeer in België dook hij met het verzamelde materiaal de studio in. Geruggensteund door Filip Vandebril, Simon Segers en Nathan Daems (muzikanten van Black Flower), creëerde Dijf Sanders negen geestverruimende nummers die een brug slaan tussen west en oost. De warm onthaalde plaat Java (W.E.R.F. records) werd een creatief huwelijk waarbij vreemde elementen opnieuw omkaderd worden en een nieuwe betekenis krijgen.

David “Dijf” Sanders (Teddiedrum, The Violent Husbands) zette zijn vorige projecten on hold om zijn instincten te laten botvieren. Geniet op 18 mei mee van de briljante composities en knap uitgewerkte ideeën van Dijf. Hij laat zich live vergezellen door saxofonist Nathan Daems, die een extra exotische, bezwerende en sexy dimensie toevoegt aan het geheel.

Bakolo Music International
(cd)

De pioniers van de Congolese rumba serveren dansers en muziekfanaten een prachtige avond vol positieve vibes! Unieke kans om Bakolo Music International live in België aan het werk te zien!

Google je “Congolese rumba”, dan stoot je gegarandeerd op de naam Papa Wendo, a.k.a. Antoine Kolosoy, de bezieler van Bakolo Music International. Wendo was de eerste Congolese muzikant die internationale bekendheid verwierf met dit muziekgenre.

In 1948, precies zeventig jaar geleden, bracht Wendo enkele muzikanten samen in Leopoldville (het huidige Kinshasa), onder de noemer Victoria Kin. Ze speelden er samen Congolese rumba: een mix van cha cha cha, tango, binguine en rumba. Victoria Kin werd later omgedoopt tot Bakolo Music International, wat “pioniers van de muziek” betekent. Deze band vervult dezelfde rol voor Congo als Buena Vista Social Club voor Cuba.

Wanneer Wendo tien jaar geleden stierf, besloot de band (met muzikanten van o.m. Franco, Dewayon, Bela Bela Orchestre…) het muzikale erfgoed in leven te houden. Ze vieren dit jaar hun zeventigjarige bestaan met een laatste tour (sommige muzikanten zijn al tachtig jaar oud), een documentaire en een nieuwe plaat.

Bakolo Music International lokt tot op vandaag op menig podium, zowel in binnen- als in buitenland, enthousiaste reacties uit met de aanstekelijke performance en slaagt er moeiteloos in om bij elk concert de menigte aan het dansen te krijgen. Denk maar aan hun wereldhit Marie-Louise, die de heupen beroerde van mensen van West-Afrika tot Europa! Eenmalig in België: hier moet je dus bij zijn!

  • facebook

    Facebookpagina Bakolo Music International

  • website

    Website Bakolo Music International