Témé Tan + Baloji

deel een rit op carpool.be

za 16.04.2016

| ► deuren open: 20:30 uur / begint om | ► 8 € Korting / 10 € VVK / 12 € Kassa | ► |

concert @ 4AD

Témé Tan
(be/cd)

21.00

Témé Tan fungeert als alias voor multi-instrumentalist en Brusselaar Tanguy Haesevoets en bevindt zich op het spannende spanningsveld tussen funk, singersong en Afrikaanse ritmes.

Geboren en getogen in Congo, waar de basis voor zijn rijke muzikale persoonlijkheid werd gelegd, creeërt Témé Tan een verslavende blend aan traditionele Afrikaanse ritmes, moderne beats en elektronica. Geuren, kleuren en gesyncopeerde ritmes geïmporteerd uit Kinshasa versmelten met Franse en Lingalese lyrics, achtergrondstemmen zweven als vers gewassen lakens rond elektronische melodieën.

Na Granada, Brussel, Kyoto en Guatemala is het in onze eigenste Ardennen dat Témé Tan de rust en het isolement vindt om klank aan zijn ritmes te geven. Zijn allereerste album ‘Matiti’ (2011, TTR) is rijk aan invloeden en brengt een boeiende en samenhangende mix tussen afro en latin, soul en indie. Sinds Stad Onderstroom 2014 weet 4AD het helemaal zeker, Témé Tans stem, zijn gitaar en wat elektronica zijn al wat hij nodig heeft om het publiek helemaal aan zijn kant te winnen!


Baloji
(be)

22.00

’64 bits & Malachite’, Baloji’s derde plaat, tovert een rits invloeden om in een rijk muzikaal universum waar rumba, soul, trance, funk, hiphop en deep house vrolijk tegen elkaar aanschurken.

 

Hét gezicht van vaderlands hiphoptrots Starflam, MC Balo, verraste reeds 2008 met zijn debuut ‘Hotel Impala’, een album doorspekt met invloeden uit zijn geboorteland Congo. Op opvolger ‘Kinshasa Succersale’ hield Baloji de vijftigjarige onafhankelijkheid van de Congolese natie tegen een muzikaal daglicht, kritische teksten over de schrijnende en schizofrene situaties die het land teisteren incluis. ‘Kinshasa Succersale’ werd – meer dan terecht – overladen met superlatieven, en de internationale muziekpers strooide met viersterren-recensies (New York Times, Guardian, El Pais, Les Inrocks…). Even verruilt de artiest Congo voor België in, en werkte hij samen met artiesten als Konono N. 1, La Chorale de la Grâce en Zaïko Langa-Langa. Maar ook Damon Albarns ‘Africa Express project’ kon rekenen op gewaardeerde medewerking van Baloji.

Poëet, componist, MC, perfomer pur sang, video-artiest… Baloji is man met ongelooflijk veel gezichten, en net als zijn muziek onwaarschijnlijk veelzijdig. Een ongebreidelde stroom aan invloeden, kruisbestuivingen en samenwerkingen creëerde een uniek artiest, bevrijd van alle genrebeperkingen en labels, met ondertussen zijn derde solo-plaat ‘64 bits & Malachite’, onder de arm. Op ’64 bits & Malachite’ toont Baloji zich wederom een hogepriester op het kruispunt tussen Afrikaanse muziek, traditionele Franse singer-songwriter en Afro-Amerikaanse soul, funk of jazz. Een veelvloed aan genres en stijlen, vakkundig door de mangel gehaald door allerhande samples en elektronica. Typisch Belgisch quoi?