BARST + Gnod + Insect Ark

deel een rit op carpool.be

vr 11.05.2018

| ► deuren open: 20:00 uur / Insect Ark begint om 20:30 | ► 9 € Korting / 11 € VVK / 13 € Kassa | ► |

concert @ 4AD

Insect Ark
(us)

Je bevindt je op een stoffige, afgesloten zolderkamer vol spinnenwebben, met als enige lichtbron enkele zonnestralen die zich door de nok van het dak priemen. Een zetel, een platendraaier: deze setting heb je nodig om met gesloten ogen Insect Ark in je op te nemen. Dit duo schept een sfeer die je bij de kraag grijpt en moeilijk loslaat.

Er is geen vlag die de lading volledig dekt, want Insect Ark overstijgt genrelabels door tonnen passie en creativiteit. De ingrediënten? Sinistere, distorted baslijnen, een onconventionele lap-steelgitaar gedrenkt in delay, een handgemaakte analoge noisepedaal, heldere, sturende drums en filmische synths. Insect Ark produceert een compromisloze sound die zweeft tussen psychedelische doommetal, atmosferische noise en filmmuziek voor horrorverhalen.

Insect Ark was initieel het soloproject van bassiste en visual artist Dana Schechter (ex-bandlid Angels Of Light). Met de komst van percussioniste Ashley Spungin (Taurus), transformeert de band in 2015 tot duo. Dit voorjaar brengen de dames in huidige formatie hun eerste plaat uit: Marrow Hyms op het label Profound Lore Records. De twee artistieke duizendpoten componeerden de plaat wanneer ze beide een existentiële crisis doormaakten, wat resulteert in een duister werk bol van thema’s als isolatie, wanhoop en verlies, met verpletterende passages van wervelende doom. Toch is er ook ruimte voor sterkte en volharding, geuit in een fragiele schoonheid. Geen vrolijke deuntjes dus, wel meeslepende composities die je laten vervreemden van je innerlijke zelf.

Als je de muziek van Swans, Tangerine Dream en Earth kan smaken, is Insect Ark iets voor jou. De sonische muur voelt ijskoud en oncomfortabel intiem aan, maar je beleeft en interpreteert deze muziek – afhankelijk van je gemoedstoestand – steeds op een andere manier.

Gnod
(gb)

Luid. Luider. Luidst. Het Britse collectief Gnod, met als thuishaven de muziekstad Manchester, klinkt als een brullende versie van de sprekende titel van hun laatste album: Just Say No To The Psycho Right-Wing Capitalist Fascist Industrial Death Machine.

Het collectief ontstond in 2006 als drone ensemble en bewandelde sindsdien al vele muzikale wegen. Gnod is constant in verandering, zowel qua muziek als qua bezetting, zowel live als in de studio. Van avant-garde techno, krauty spacerock en primitieve noise tot psychdrone, postpunk, doom en sludge: Gnod is onvoorspelbaar maar live immer intens en overweldigend.

Ook hun discografie weerspiegelt dit: Gnod heeft al meer dan twintig releases op z’n naam staan en dit resulteert in een onoverzichtelijke stapel van tapes, cd’s en vinyl bij uiteenlopende labels. Om de onafhankelijkheid te laten botvieren, introduceerde Gnod ondertussen ook zijn eigen label Tesla Tapes.

Geïnspireerd door het hedendaagse politieke tijdperk (denk aan Trump, May, de Brexit, het kapitalisme…), gebruikt Gnod noise en distortion om hun verpletterende protestmuziek vorm te geven. Bij Gnod wedijveren de gitaren voor ademruimte, schreeuwt de zanger het uit en neemt expressie de bovenhand.

4AD blijkt de ideale setting te zijn voor dit rebels collectief: Gnod houdt de drempel tussen publiek en artiest miniem maar komt nooit tegemoet aan de verwachtingen van hun fans. Verwacht het onverwachte.

BARST
(be)

Genres kennen geen grenzen bij BARST. De hypergetalenteerde muzikanten doen zich te goed aan de uitersten van drone, shoegaze, trance, postrock, metal, ambient en noise en produceren luistersessies die u naar bovenzinnelijke horizonten tillen. BARST neemt je mee op een hallucinante trip zoals we die kennen van bands als Godspeed You! Black Emperor en Swans.

Een podium vol loopers en volume faders, oorspronkelijk een eenmansband maar nu een kwintet en voor de tweede maal in onze gezellige muziekclub: BARST! Dit vijftal schuimde barstensvol energie heel wat podia af in 2017 (denk maar aan hun overweldigende concert in juli in 4AD), waardoor de band uit de obscuriteit is geklommen richting de top van de Belgische postrock- en noisescene.  Dit keer brengen ze hun nieuwe plaat The Endeavour (mei 2018, Consouling Sounds) mee. Immer uniek en vernieuwend: BARST verveelt nooit. Elk optreden is een nieuwe belevenis.

BARST is een pionier in het scheppen van een intrigerende atmosfeer die de luisteraar aanspoort om buiten zichzelf te treden en een eigen imaginaire wereld te creëren. De gelaagde muziek ontstaat uit experiment, wordt bezield door onder andere sax, bas, gitaar en elektronica, en zet soundscapes in een nieuw sfeerlicht. De bezieler van BARST, Bart Desmet, rukt zich los van het normatieve en componeert het liefst in trance, waardoor BARST erin slaagt muziek te verheffen tot een transcendentale kunst.

Voor de nieuwe plaat werkte BARST samen met o.a. Niels Brown (Vonnis), Gregory Simons (Vonnis, Arise Fair Sun), Messy Mathi, Mathlovsky, Tokyo Oyo, William Lacalmontie (OVTRENOIR) en Mike Armine (Rosetta). BARST prikkelt steeds alle zintuigen, getuige hiervan het prachtige artwork van Marlies De Smet (Teer Studio). Het gesamtkunstwerk The Endeavour overtuigt meer dan ooit!

Opzwepend, afmattend, maar ook sfeervol en ultiem intens. BARST brengt verschillende muzikale universa samen op één podium en creëerde een sound die zijn gelijke niet kent in ons land. Ontdek en beleef BARST binnenkort opnieuw in 4AD!