Brazilië, meer dan samba!

deel een rit op carpool.be

vr 08.01.2016

| ► deuren open: 20:00 uur / begint om | ► 5 € Korting / 7 € VVK / 9 € Kassa | ► |

concert @ 4AD

2016 wordt een heel bijzonder jaar, en niet in het minst het jaar van Rio ’16, de Olympische Spelen!

Bereidt u dus alvast voor aan een mediaoffensief volgestouwd met sambamuziek, afgekruid met lichtgeklede vrouwen gesierd in enkele grote pluimen… Maar laat u niet misleiden, Brazilië is veel meer dan samba!

Het bewijs levert 4AD op deze Braziliaanse avond in drie hoofdstukken. Met een documentaire rond één van Brazilië’s interessantste festivals, een muzikale wandeling doorheen de Braziliaanse pracht  met Zjakki Willems en als afsluiter Satanique Samba Trio, een band die vooral geen samba speelt!

RecBeat 2013
documentaire (br)

20.30

Het RecBeat-festival biedt elk jaar een dwarsdoorsnede van de hedendaagse Braziliaanse muziekscène. Pedro Bayeux, één van de beste documentairemakers uit Brazilië, maakte van editie 2013 een fantastische documentaire.

Deze avond openen we met de documentaire van RecBeat festival editie 2013 (aangevuld met een sample van de documentaire over editie 2015, die eind januari uitkomt). Deze 70’ durende documentaire over editie 2013 vertonen we integraal, Engels ondertiteld.

Voor wie de carnavalsgekte wil ontvluchten of er sowieso niet van houdt, is RecBeat een dankbaar alternatief. Het heeft plaats op de Cais da Alfândega in het prachtige historische centrum van Recife. Er treden, verspreid over 4 dagen, een twintigtal acts op, hoofdzakelijk Braziliaanse, maar ook internationale, variërend van experimenteel tot blues, rock, elektronica, MPB (Música Popular Brasileira) en cumbia. Boven het podium wordt steevast video-art geprojecteerd.

De documentaire richt zijn aandacht vooral op de Braziliaanse muzikanten, en geeft zo een mooi en hedendaags overzicht van de Braziliaanse (underground) muziekcultuur.

 • facebook

  Facebookpagina RecBeat-festival

Zjakki Willems
(be)

22 .00
Laat u vervolgens op sleeptouw nemen door notoir Braziliëkenner Zjakki Willems. Als trouwe bezoeker van RecBeat, muziekcurator van Europalia Brasil en voormalig programmamedewerker bij Cucamonga (en zowat elk wereldmuziekprogramma op Radio 1) vertelt hij, ondersteund door een overweldigend aantal muziekfragmenten, wat de Braziliaanse muziekscène te bieden heeft.

Zjakki Willems neemt ons mee op een wandeling door dat grote Zuid-Amerikaans land aan de hand van belangrijke figuren, interessante projecten, belangwekkende platen en opnames en cruciale personen binnen de muziek. Een gezonde mix van geschiedenis/hedendaags, traditioneel/actueel en mainstream/underground zorgt voor een boeiend en bijna allesomvattend geheel.

  Satanique Samba Trio
  (br)

  23.00

  Ga niet op de naam af: het Satanique Samba Trio is géén trio, speelt géén samba en is níét satanisch.

  Dit kwintet uit de Braziliaanse hoofdstad Brasília decomposeert samba, maakt van de brokken een heel eigen mix en brengt daarmee, naar eigen zeggen, God aan het huilen (vandaar het woord Satanique in de groepsnaam). Het is zeker geen toeval dat het Satanique Samba Trio met Tom Zé heeft getoerd, de peetvader van de Braziliaanse underground.