Chouk Bwa & The Ångströmers + Barmer Boys

deel een rit op carpool.be

vr 01.05.2020

| ► deuren open: 20:00 uur / Barmer Boys begint om 20:30 | ► 10 € Korting / 12 € VVK / 14 € Kassa / 2,80 € UiTPAS Kansentarief | ► Zowel staand als zittend evenement |

concert @ 4AD

Barmer Boys
(In)

Uit het ‘land van de koningen’, Radjasthan (Indië), verwelkomen we Barmer Boys, de eerste qawwali-band in 4AD. Spirituele devotie, mét een heerlijk uitbundige groove!

Vanuit het soefisme – de mystieke traditie binnen de islam –  ontstond in de 13de eeuw qawwali-muziek, een unieke blend tussen Perzische, Arabische, Turkse en Indische tradities.

Vandaag is qawwali absoluut springlevend, met Nusrat Fateh Ali Khan of Shye Ben Tzur (kameraad van Jonny Greenwood en The Rajasthan Express), als bekende vertegenwoordigers. Sinds 2011 mogen we daar ook Barmer Boys bijrekenen, drie jonkies uit de kaste van de Manganiyars, die deze eeuwenoude traditie naar de 21e eeuw katapulteren.

Met Manga ‘Mangey’ Khan als vocale krachtpatser van de band, ondersteund door de dubbele percussieve punch van Rais Khan (op traditionele Indische instrumenten als de morsing, de bhapang en de kartal) en Magada Khan op dholak, bracht de band wereldwijd het publiek in hogere sferen. Van soulvolle soefi-kalaams tot overgeleverde bruiloft- en feestliederen: de bands veelzijdigheid en bruisende energie doordrenkt elk optreden. Instrumentale virtuositeit en ritmische drive, dat is hun uitzonderlijke kracht. En wanneer ‘Mangey’ zijn sacrale gezangen aanvat, bedwelmt de mystieke soefipoëzie je als het wierookvat in de lokale parochiekerk. Reken daar nog een extra beatboxer en live DJ bij, en het Indiaas pleinfeest is compleet!

Barmer Boys mocht het podium reeds delen met wereldberoemde artiesten als Vieux Farka Toure, Bombino, Madou Sidiki Diabate en BaBa Zulu, en Roskilde ging in 2014 al voor de bijl. Volgende halte? Diksmuide!

Chouk Bwa & The Ångströmers
(ht & be/fr)

Intense Haïtiaanse voodoo meets Brussels-Franse elektronica: de echtverbintenis tussen Chouk Bwa en The Ångströmers is heftig, dansbaar en bezwerend. They’ll put a spell on you!

De origines van voodoo vaarden mee met de slavernijschepen uit West-Afrika richting ‘Nieuwe Wereld’. De West-Afrikaanse religies transformeerden, net als de muziek die hen begeleidde. Met het Hollywoodiaanse clichébeeld van zwarte magie, donkere rituelen en poppetjes heeft het niets te maken, integendeel, voodoo staat voor een intensiteit, en een puur leven in het teken van liefde, vriendschap en delen. Haïti, het eerste postkoloniale zwarte land in 1804, was dan ook de perfecte voedingsbodem voor voodoo, na de enige succesvolle slavenopstand ooit.

Als traditionele Haïtiaanse rootsband, diep geworteld in deze voodoocultuur, is Chouk Bwa gespecialiseerd in pure polyritmische muziek. Met hun call-and-response gezangen in het Creools, waarachtige dansen en drie drummers die zich vrijmoedig bewegen in hun ritmes, is Chouk Bwa het bekendste exportproduct van ‘Mizik Rasin’. Frontman Sambaton Dorvil torent boven het geheel uit met zijn bezielde zang, waarmee hij het lijden maar vooral de onvermoeibare levenslust van het Haïtiaanse volk vertolkt. Chouk Bwa zorgde reeds voor muzikaal vuurwerk op WOMEX 2015, Roskilde én waren één van de revelaties van Transmusicales 2019.

Kortom, één brok vol energie en levenslust dat sinds 2016 lief en leed deelt met de Brussels-Franse radicale klankvernieuwers van The Ångströmers. De Brusselaars zwepen de abstracte polyritmiek van Chouk Bwa op met spacy elektronica en reverb. Het resultaat? Een samensmeltende identiteit doorspekt van traditie en futurisme. In april 2020 komt hun nieuwe album uit, op het label van Bongo Joe waar ook Altin Gün, Mauskovich en Yin Yin op huizen. Kortom gefundeness Fressen voor fans van Jeri Jeri, Mark Ernestus en Konono nr 1.

In 4AD moet en zal de stem van voodoo luider klinken dan ooit te voren: kom, en zing en dans mee met zijn ontembare kracht!