Compro Oro feat. Murat & Esma Ertel (try-out)

deel een rit op carpool.be

vr 11.02.2022

| ► deuren open: 20:00 uur / TBA begint om 20:30 | ► 11 € Korting / 13 € VVK / 15 € Kassa / 3 € UiTPAS Kansentarief | ► Staand evenement |

concert @ 4AD

Compro Oro feat. Murat & Esma Ertel
(be)

Ergens in Gent, komen de klanken van Mogadishu en Havana in een frontale jazzbotsing. Compro Oro ziet het levenslicht en gaat met een vette knipoog aan de haal met de Afro-Cubaanse traditionele muziek. Wie hun platen oplegt, ontdekt virtuoos uitgevoerde jazz in een uptempo, zuiderse sfeer.

Met Wim Segers (vibrafoon, marimba) als het creatieve brein en geroteerde klasbakken als Bart Vervaeck (gitaar – Echoes of Zoo, The Tubs), Matthias Debusschere (bas – Sarah Ferri, Sioen), Falk Schrauwen (percussie – Echoes of Zoo, Sylvie Kreusch) en Frederik Van den Berghe (drums – Koen De Cauter) is Compro Oro een verzameling van de crème de la crème van de Gentse jazzscène.

In 2015 lanceerde het latinjazz-collectief hun bijzonder aanstekelijke debuutplaat Transatlantic, waar lichte en donkere melodieën bewegen door het ritmische landschap van de Latijns-Amerikaanse cultuur. Met vervolgplaat Bombarda (2017) leverden ze een absoluut vierledig meesterwerk af, waarin zij nog dieper groeven in muzikale tradities uit diverse windstreken, en deze vervolgens injecteerden met een goeie scheut grooves en psychedelica. Suburban Exotica kende een gastbijdrage van Joachim Cooder (zoon van levende legende Ry Cooder) en met hun meest recente album Simurg gaat de band weer een stap verder en voegt de geluiden van het Midden-Oosten toe aan de mix.

Simurg, geproduceerd door Dijf Sanders, is een samenwerking met het Turkse koppel Murat en Esma Ertel (vocalist). Gitarist Bart Vervaeck leerde Murat Ertel, bij de Gents-Turkse gemeenschap ongemeen populair als frontman van BaBa Zula, kennen via Istanbul Ekspres. De sound van BaBa Zula, die hun Anatolische achtergrond zonder enige reserve in de mix werpt met psychedelica, elektronica en meer, is hoorbaar op Simurg, waar weidse elektronica, vrij wentelende ritmes en mysterieuze vocals elkaar afwisselen tot een virtuoos geheel.

Compro Oro brengt jazz zoals we het graag hebben, zonder oogkleppen, vrij, intuïtief. Dankzij de samenwerking met Murat en Esma Ertel voegt de band opnieuw een intrigerende geur en dromerige kleur toe aan hun wereldwijd smakenpallet. Tast toe!