Crackups+ Allöchtöön + Mother

deel een rit op carpool.be

vr 22.10.2021

| ► deuren open: 20:00 uur / Mother begint om 20:30 | ► 9 € Korting / 11 € VVK / gratis € Kassa / 2.60 € UiTPAS Kansentarief | ► Staand evenement |

concert @ 4AD

Mother
(be)

Net als de godin Aphrodite rees de post-blackgaze Mother uit de baren van de zee. Uit schuim geboren sludge, doordrenkt met ruis, als een oceaan van emoties, waarvan de getijden je intens en meedogenloos meesleuren in de diepte van loden soundscapes.  

Wij Belgen houden van hard. Vaandeldragers Amenra en Stake, met in hun zog bands als Oathbreaker, Eleonora, Alkerdeel of Charnia…, creëerden een zwart-geel-rood universum van atmosferische post-metal, screamo, sludge, doomgaze of post-hardcore: alles ruikend naar bezwerend en zwaar. De Oostendse band Mother floreert in deze donkere wereld. Hun eerste album I (Consouling Sounds) en deel één van een nog te verschijnen trilogie, klinkt eerlijk en diepgaand: zuiver versneden post-blackgaze.

Aan de hand van Mother, de belichaming van hulp, troost, eigenbelang en centrisme…, worden we meegenomen door een arsenaal aan verhalen. Mother als raadgever, trooster, metgezel, maar ook als bedrieger, verrader en narcist. Verhalen doorheen de kruispunten van het leven, vertolkt door drie muzikanten op een emotionele integere reis – visueel en muzikaal -. Toon & Tuur Soete, aangevuld met bassiste Lynn Claus, creëren hierbij een overrompelende totaalervaring, waar sludge, noise-uithalen, angstaanjagend gebrul en waanzinnig gitaarwerk als een vloedgolf over je heen davert.

U zag het al tijdens vanuit onze kelder tijdens de opening van het 4AD-hotel, Mother is meer dan bezwerend. Soundshark noemde hun live performance dan ook: ‘utterly mesmerising from beginning to end.’, en Zware Metalen, de referentiewebsite voor al dat Belgisch en donkerzwart is, pent neer: ‘Mother behoort tot een andere categorie. Deze band maakte indruk op mij. Het trio uit Oostende klonk waarachtig, als een soort hybride kruising tussen Amenra en Stake.’

Allöchtöön
(nl/be)

Allöchtöön zet je op een daverende sneltrein richting krankzinnigheid. Een hattrick van metal, punk en hardcore, met één simpel doel: Allöchtöön mept je vrijpostig én perfect gemikt een auditieve ‘slap in the face’. 

De zelfgetitelde debuut-EP van het Belgisch-Nederlands collectief Allöchtöön (Nosebleed Records) klokt netjes af op 16 min 25 sec: een dik kwartier vol razende gitaren, beenharde drums en krijsende vocalen, een brutale aanslag op je lijf, zenuwen en hartritme. ‘You suck the joy out of everything’ of ‘Heb jij gezegd dat ik een lul was’ vormen de schuimbekkende lyrics die de withete woede van de band ventileren. De zines van Rocktribune, Rockportaal en Collective Zine luisterden en headbangden dat het verdomd goed was.

Referend aan Melvins, Racebannon, Botch of The Jesus Lizard draait Allöchtöön rondjes in het adrenalinepretpark van alles dat hard en lekker is. Een intrigerende trip waarin de band ver weg blijft van de stereotypen, maar hun denderende rollercoaster opbouwt uit hardcore, (sludge)metal en oldschool punk. Met hun debuut bezorgden ze ons alvast een onnavolgbare gemene uppercut, live zal dit gegarandeerd niet anders zijn.