Dan Mangan + C Duncan

deel een rit op carpool.be

ma 25.07.2016

| ► deuren open: 20:30 uur / begint om | ► | ► |

concert @ 4AD

C Duncan
(uk)

21.00

C Duncan, multitalent en soortgenoot van Sufjan Stevens en Fleet Foxes, komt demonstreren waarom zijn debuutplaat ‘Architect’ het in 2015 tot op de shortlist van de Mercury Prize schopte!

C Duncan (Glasgow, bouwjaar 1989) groeit op tussen de muzieknoten: mama en papa zijn klassiek geschoolde muzikanten, en de piano en altviool hebben voor de jonge Duncan al snel geen geheimen meer. Aan zijn repertoire voegt hij op latere leeftijd – via omzwervingen bij tal van schoolgroepjes – (bas)gitaar en drums toe, al zit de liefde voor klassieke composities er diep in: Duncan volgt een klassieke muziekstudie aan het Royal Scottish Academy of Music and Drama en hij wordt onder meer muziekleverancier voor de BBC. De soundtrack van de serie ‘Waterloo Road’ is bijvoorbeeld van zijn hand!

Fast forward naar 2015: op het gerenommeerde FatCat Label verschijnt C Duncans verrassende debuutplaat ‘Architect’, en ze is het bewijs dat modern en klassiek geen tegengestelden hoeven te zijn. Dit is dromerige lofi-folk met de harmonische diepgang en wijdte van een dertigkoppig symfonisch orkest mét koor. C Duncan nam zijn plaat geheel solo op in zijn slaapkamer, en ze klinkt als een desolate Schotse winter – ontroerend, intens en om stijve tepels van te krijgen!

C Duncan is overigens ook een begenadigd schilder, in de traditie van Grant Wood en Gerhard Richter. Het artwork voor zijn platen schildert hij zelf, en is minstens zo poëtisch als zijn muziek. Kortom: kom dit niet te missen toptalent bewonderen vóór hij doorstoot naar de allergrootste podia!


Dan Mangan
(ca)

22.00

Arcade Fire, Feist, Patrick Watson… Het lijstje met Canadese sterren aan het hedendaagse indierock-firmament oogt behoorlijk indrukwekkend. Voeg daar heden, met onze permissie, Dan Mangan aan toe – een uitstékende singer-songwriter uit Vancouver!

In de true north is Dan Mangan allang geen onbekende meer: de bebaarde bard is op z’n 33ste aan zijn vierde LP toe (getiteld ‘Club Meds’), en mocht al heel wat prijzen op zijn haard plaatsen, o.a. twee Juno Awards en de prestigieuze Polaris Music Prize.

Het universum van Mangan strekt zich uit, ergens van Father John Misty tot The Walkmen. En volgens NME zingt hij met de soul van Woody Guthrie, mocht Guthrie in zijn jeugd naar Godspeed You! Black Emperor geluisterd hebben. Mangan is ook de Engelse naam van een zilvermetaal: hard, maar breekbaar; moeilijk ontvlambaar, eenvoudig te oxideren – het zou zowaar over de platen van Dan Mangan zélf kunnen gaan: zijn songs zijn stormachtiger dan een Canadese winter en meer zwanger van betekenis dan een Yann Martel-roman! ‘Club Meds’ is trouwens de béste plaat van 2015 die veel te weinigen in onze regionen hebben gehoord.

Verkijk uw kans niet op één van de mooiste ontdekkingen van de zomer!