De Kift + dj Herr Seele

deel een rit op carpool.be

za 02.02.2013

| ► deuren open: 20:30 uur / begint om | ► | ► |

concert @ 4AD

De Kift

(nl)

De Kift bestaat 25 jaar en dat viert de energieke en theatrale fanfarepunkband uit Zaanstad met een heuse jubileumtournee, die twee maal halt houdt in ons Belgenlandje. In 2013 blaast ook 4AD 25 kaarsjes uit! Geen beter moment, vonden we, om De Kift nog eens naar Diksmuide uit te nodigen. Bovendien leek deze avond de uitgelezen kans om meteen ook ons feestelijk verjaardagsprogramma voor april uit de doeken te doen! Dj Herr Seele, die er 25 jaar geleden ook al bij was en zich al bijtend een weg baande door het openingslint, zal het geheel van passende muziekjes voorzien.
De Kift is een energieke, theatrale fanfare-punkband die bijzondere projecten niet uit de weg gaat. Zo maakten ze een opera (Vier voor Vier), een muziektheatervoorstelling (Kees de Jongen met Frank Groothof), filmmuziek (o.a. Het Zwijgen), speelden ze in films (o.a. De Arm van Jezus) en werkten ze samen met groepen als Franz Ferdinand en Calexico. Een journalist van de Volkskrant vatte het ooit prachtig samen: ‘De Kift is geboren in fanfare, gedoopt in punk en groot geworden in liefde voor muziek en poëzie. Vrolijke muziek is het, muziek vol weemoed. Muziek waarvan tranen in je ogen schieten of een grijns op je gezicht verschijnt.’
Het 25-jarig bestaan van De Kift vormt de aanleiding voor een duik in de archieven: de release van een cd met nooit eerder uitgebracht materiaal en een jubileumtour met ‘het beste van’ de vroege Kift-albums. Geheel in de sfeer van de 4AD begindagen kozen we voor een mix van Yverzucht, Krankenhaus en Gaaphonger, niet toevallig drie albums die ze op het toenmalige 4AD podium brachten. Yverzucht (1989) is het eerste album van De Kift, met Maarten Oudshoorn als tekstschrijver en zanger en Jacco Butter op basgitaar. Voor het tweede album Krankenhaus (1993) wordt er geput uit de naoorlogse werken van Wolfgang Borchert, E.M. Remarque en Jan Arends. Verhalen vanaf het ziekbed, over waarzin en voorbije oorlogen. Gaaphonger (1996) neemt als uitgangspunt de overwintering van Willem Barentsz op Nova Zembla (1596). De invloed van barre omstandigheden op de gemoedstoestand van een geïsoleerde groep staat in dit stuk centraal. Speciaal voor deze avond brengen ze toetsenist/zanger Frank van den Bos mee (die de groep in 2006 verliet), naast niemand minder dan G.W. Sok (ex-The Ex frontman!). Vuurwerk gegarandeerd!

dj Herr Seele

(be)