Dom Flemons + JD Wilkes

deel een rit op carpool.be

za 26.03.2022

| ► deuren open: 20:00 uur / JD Wilkes begint om 20:30 | ► 12 € Korting / 14 € VVK / 16 € Kassa / 3,20 € UiTPAS Kansentarief | ► Staand evenement |

concert @ 4AD

JD Wilkes
(vs)

Stichtend lid van de legendarische Legendary Shack Shakers, JD Wilkes, doet het solo maar met minstens evenveel bluesy bravoure en ‘Southern surrealism’.

Aaah wie herinnert het zich nog? 14 mei 2006, meer dan 15 jaar geleden en ons kot stond in brand met de Legendary Shack Shakers! Van bluegrass, swamp bluess, powerpolka tot rockabilly: rauw, smerig en gespeeld met Tonnen Energie, de Legendary Shack Shakers uit Kentucky maakten hun belofte meer dan waar. De aanvoerder van deze roemrijke Southern Gothic’ers? De excentrieke en flegmatische JD Wilkes: muzikant, beeldend kunstenaar, auteur, filmmaker en boven alles zelfverklaard ‘southern surrealist’.

JD Wilkes, met zijn kleine, pezige gestalte en zijn intense podiumpresence – Rolling Stone kroonde Wilkes niet voor niets “best frontman” in 2015 – wordt vergeleken met performers als Jerry Lee Lewis of Iggy Pop, maar hij is nog veel meer dan een brulboei on stage. Hij is een vermaard multi-instrumentalist (voornamelijk harmonica en banjo) en nam reeds op met Merle Haggard, John Carter Cash, Mike Patton en Hank Williams III. Daarnaast verdiept hij zich al een leven lang toegewijd in de cultuur en muziek van het Zuiden van de Verenigde Staten. Als ‘Kentucky Colonel’ (een officiële titel voor al wie een diepgaande connectie heeft met de inwoners van de staat Kentucky) werd hij in deze hoedanigheid opgevoerd in de BBC-reeks Songs of The South, en als schrijver van het boek Barn Dances & Jamborees Across Kentucky, waarin hij de sociale muziek- en dansgeschiedenis van zijn staat verkent, etaleert hij zijn kennis en liefde voor zijn streek.

Dé Uomo Universale van de Southern renaissance, JD Wilkes, zorgt voor een wedergeboorte van de spirit of the south en laat daarmee ook –én vooral- uw shack shaken…

Dom Flemons
(vs)

Hij lijkt zo weggelopen uit ‘O Brother, Where Art Thou?’ maar Dom Flemons is wel degelijk de enige echte American Songster.

Ok, Dom Flemons – opgepast voor deze onwaarschijnlijk lange opsomming – is songwriter, multi-instrumentalist, producer, acteur, slam poet, muziekwetenschapper, historicus en platenverzamelaar én bespeelt daarenboven gracieus en met brio de banjo, gitaar, harmonica, jug, percussie, quills, fife en rhythm bones. Alsof dat alles nog niet genoeg beslaat het oeuvre van Flemons maar liefst 100 jaar aan Amerikaanse populaire muziek.

Van bluegrass tot folk, delta blues, spirituals, dixieland en jug bandmuziek, Flemons heeft het allemaal in zijn vingers. Daarenboven mixt hij zijn rootsmuziek graag met een flinke snuif jazzy vaudeville, zydeco, Appalachian swing of hillbilly. Hij kwam voor het eerst aan de oppervlakte met Grammywinnaars The Carolina Chocolate Drops, maar ging vanaf 2014 zijn eigen weg. Vijf albums (waaronder The American Songster, waar hij zijn bijnaam aan ontleend) later is Flemons een instituut in de Verenigde Staten en ver daarbuiten. À la façon du Taj Mahal of Keb’ Mo’ begeestert hij zijn publiek met zijn muzikale melting pot uit de Nieuwe Wereld. Wie de man reeds aan het werk zag op Roots And Roses 2014 (of in de Grand Ole Opry!) weet het goed genoeg, Don Flemons, dé Man Van de Anthologie, injecteert zijn luisterrijke muziekgeschiedenis met een passioneel vuur waar we live graag onze handen en hart aan warmen.

  • bekijk video

    FYC: Opry Unbroken’s – Medley – Old Crow, Dom, Billy Strings, Molly Tuttle