Esmerine + Köhn

deel een rit op carpool.be

za 13.05.2017

| ► deuren open: 20:00 uur / Eerste band begint om 20:30 | ► 9 € Korting / 11 € VVK / 13 € Kassa | ► |

concert @ 4AD

Köhn
(be)

Al 20 jaar kunnen we genieten van Köhn, die met zijn eigenzinnige elektronische bricolage-experimenten alle aandacht compleet opzuigt. Heel verheugd verwelkomt 4AD Jürgen De Blonde met zijn nieuwste release ‘Kreis Plön’ onder de arm.

Jürgen De Blonde is geen vreemde in 4AD. Onder het pseudoniem Köhn, staat dit West-Vlaamse konijn – met umlaut als knipoog naar de Duitse elektronische muziek die hem sterk beïnvloedde – binnenkort voor de tweede keer op ons podium. Jürgen was bovendien reeds zes maal bij ons te gast met zijn Gentse postrockband De Portables.

Te midden het gewoel van de hedendaagse elektronica, blijft Köhn trouw aan het eeuwig nieuwsgierige, DIY en prutsende jongetje dat hij ooit was. Deze electronicapionier gaat het systematische en gecomponeerde uit de weg en doet live steevast aan instant composing. Artistieke uitdaging en vrijheid staan centraal, waarbij Köhn alle tijdsbesef doet verdwijnen en ruimte vrijhoudt voor de luisteraar om te mijmeren, te ontdekken en te dromen. Zo schreef Humo over zijn vorige plaat ‘Random Patterns’ (2011): “Nóg straffer is dat deze plaat er in vrijwel alle omstandigheden in slaagt om uw aandacht compleet ‘op te zuigen’ […] en de realiteit om u heen in een oogwenk te doen vervagen.” Op zijn nieuwe, zevende album ‘Kreis Plön’ verbeeldt Köhn zich zijn plek in het Nu, zich afvragend hoe en wanneer hij daar belandde.

Mainstream zal het nooit worden, maar inspirerend blijft het des te meer. Köhn stelt zijn nieuwe plaat voor de allereerste keer bij ons live voor op grondgebied Oost- en West-Vlaanderen. Dit exclusieve clubconcert is een ab-so-lu-te aanrader!

Esmerine
(ca)

De instrumentale kamermuziek van Esmerine, zwevend tussen minimalistisch klassiek, postrock en nieuwe folk, legt een hemelse schoonheid bloot. De kern van marimba en cello produceert een sound van hoop, troost en melancholie in een soms onheilspellende context.

Percussionist Bruce Crawdon (Godspeed You! Black Emperor) en celliste Rebecca Foon (Thee Silver Mount Zion) vonden elkaar in 2011, tijdens opnames voor Set Fire To Flames. Enthousiast begonnen ze samen te werken en ze doopten hun nieuwe project feeëriek ‘Esmerine’. De musici fladderen tussen experimentele, hedendaagse muziek zoals die van Rachel’s of Town And Country en een meer diepgeworteld, lyrisch instrumentaal landschap die doet denken aan Dirty Three (of GY!BE zelf).

Door vele samenwerkingsverbanden – onder andere met Mark Lawson (Arcade Fire) en Patrick Watson – werd het stilistisch palet van de muziek steeds kleurrijker. Recent groeide Esmerine uit tot een kwintet, maar de muziek blijft gebouwd rond de marimba van Crawdon en de expressieve cello van Foon. De tikken op de marimba zwermen als vuurvliegjes stralend om u heen, en zuigen u terug naar het natuurlijke en oprechte.

De meest recente plaat “Lost Voices” (2015) – met gastvioliste Sophie Trudeau (GY!BE) – wordt vaak geduid als Esmerines “rock”album. De explosieve crescendo’s en de kracht in de muziek onderscheiden de plaat van vorig werk. Van donker en melancholisch, tot hoopvol en lichtgevend.

Een optreden van Esmerine is er een om eindeloos in te verdwalen. Ongewild wordt u ondergedompeld in de hallucinant mooie, maar soms trieste nasleep van een live performance. In het intimistische kader van 4AD komt de muziek van Esmerine het best tot zijn recht. Plak tegen de muzikanten en geniet van het wondermooi schouwspel tot je kippenvel krijgt van kruin tot kleine teen!