Fabrizio Paterlini + Wouter Dewit

deel een rit op carpool.be

vr 05.06.2020

| ► deuren open: 20:00 uur / Fabrizio Paterlini begint om 20:30 | ► 10 € Korting / 12 € VVK / 14 € Kassa / 2,8 € UiTPAS Kansentarief | ► Zittend evenement |

concert @ 4AD

Fabrizio Paterlini
(it)

Neoklassiek, ambient of new age: hoe je de verstilde schoonheid van pianist/componist Fabrizio Paterlini ook omschrijft, zelf houdt hij het enigmatisch op ‘een glas rode wijn op een zomeravond’.

Dat Fabrizio Paterlini leeft en werkt vanuit het romantische Mantua (Italië) , geboorteplaats van Vergilius en werkplek van Monteverdi, lijkt niet meer dan logisch. De tijdloze elegantie, en artistieke diepgang van de stad vonden hun weg naar Paterlini’s composities: emotioneel geladen en delicate pianostukken waar een passionele verhalenwereld achter schuilt. Dromerige, vaak spaarzame, melodieën die de psyche tempereren en de luisteraar laten reflecteren.

Sinds zijn prachtig getiteld debuut ‘Viaggi in Aeromobile’ (‘Reizen in Vliegtuig’ – 2007) laat de Italiaan zowat jaarlijks een album op de wereld los. Steevast sierlijk gestructureerde, warme en schijnbaar eenvoudige composities, waarmee de componist de vergelijking met Ludovico Einaudi, George Winston en zelfs Erik Satie doorstaat. Zijn natuurlijk en organisch pianospel brachten hem -na een groeiende Italiaanse fanbase- een wereldwijde appreciatie, mede dankzij Spotify-playlists waar hij meer dan 65 miljoen plays op verzamelde.

Uitstappen richting elektronica, een uitgebreider instrumentarium en de toevoeging van strijkers aan zijn werk (zoals op ‘Secret Book’ uit 2017) zorgde voor een verdere inkleuring van zijn universum. Maar bovenal blijft het hem, meer dan tien jaar na zijn debuut, lukken om met zijn songs in te haken op universele menselijke emoties. Paterlini’s persoonlijk adagium luidt: ‘Making sad music makes me happier’, maar ook van het luisteren naar zijn werk verdwijnen de alledaagse besoignes en schijnt het licht net iets harder op de prachtige wereld die ons omringt.

Wouter Dewit
(be)

Neoklassiek pianist Wouter Dewit schrijft songs waar een serene eenvoud en een vertraagde intensiteit samenspannen tot gelaagd krachtig werk. Laat je bezweren door Dewits walsende vingers op de zwartwitte toetsen, hij mikt immers trefzeker op het gemoed met zijn minimalistische contemplatieve composities.

Cijferfetisjisten opgelet! Wouter Dewit moet één van België’s meest succesvolle artiesten ooit zijn. Met één song, ‘La Durée’, verzamelde de man een duizelingwekkende 17 miljoen Spotify-streams op de populaire playlist ‘Peacefull Piano’. Met een vleug Nils Frahm, Jan Swerts, Grouper of Johan Johannson veroverde hij de harten van honderdduizenden luisteraars. Maar wat zeggen die cijfers? Ons zeggen ze vooral dat Dewit niet zomaar een Belgisch componist is, maar klinkt alsof de brandende vulkaan Eyjafjallajökull zich niet langer op Ijsland bevindt, maar in het verre Limburg. Hij klinkt tijdloos en ongebonden aan plek of ruimte.

Onder Dewit vertraagt de tijd. Precies alsof hij filmscores schrijft voor nooit-verfilmde films, en wanneer je de ogen sluit en heel goed kijkt, dan flitsen beelden voorbij van de prille ochtendzon op de kille polders, de tere huid van verloren geliefdes en de tristesse van alledaagse schoonheid. Dewit slaagt erin de mensen te vervoeren, en mee te nemen richting hun eigen dromen. Zelfs in Station Brussel-Zuid laat hij de stemmen van de mensen rond hem heen verstillen, check zijn wondermooie uitvoering van ‘La Durée’ op YouTube er maar op na.

Met zijn nieuwste plaat ‘here’ (terug bij Zealrecords) verbreedt Dewit het instrumentarium en dompelt hij neoklassiek onder in een bad van strijkers. Zijn uitgepuurde piano deelt de lakens met andere klanken en instrumenten, waardoor ‘here’ dwingender en krachtiger voelt dan zijn voorgaand werk. ‘here’ begint waar zijn vorige plaat ‘still’ eindigde en trekt de compositorische lijn door naar nog meer eenvoud enerzijds en meer ingekleurde arrangementen anderzijds. Wouter Dewit breekt los, zonder in te boeten aan intensiteit. Live laat Wouter Dewit zich omringen door een gloednieuw kwartet.

Op 5 juni staat de tijd even stil in 4AD, leg het beeldscherm aan de kant, sluit de ogen en kom meegenieten.

  • bekijk video

    Wouter Dewit – La durée. (Live at Brussels-South Railway Station)