Habib Koité & Bamada + Augustijn

deel een rit op carpool.be

vr 22.03.2019

| ► deuren open: 20:00 uur / Augustijn begint om 20:30 | ► 10 € Korting / 12 € VVK / 14 € Kassa / 2.80 € UiTPAS Kansentarief | ► |

concert @ 4AD

Zin in méér? Het combiticket wereldmuziek bezorgt u 3 concerten aan de prijs van 2. Alstublieft!

Augustijn
(be)

In zijn moedertaal en met vaders zegen, treedt singer-songwriter Augustijn uit de schouwte. Met zachte hand, intuïtief en licht ironisch, vindt Augustijn zijn eigen stem.

Ingewijden kennen Augustijn misschien als frontman van Westtalentwinnaars The Johnsonz (2003), of als singer-songwriter Willemsson, of misschien bij zijn volledige naam Augustijn Roger Anna Kris Willemszoon Vermandere, inderdaad zoon van… Feit is dat Augustijn al jaren smaakvolle, pure en integere muziek maakt om den brode, en hij met In de Schouwte eindelijk zijn plaats aan het firmament opeist.

Sinds Oostendenaar Augustijn de goeie raad ter harte nam om in het West-Vlaams nummers te gaan schrijven, is hij niet langer weg te slaan van radio en televisie. Terug naar de roots, en dicht bij zichzelf, zorgt hij ook bij de luisteraars voor heel wat kiekenvlees. Met zijn eenvoudige schone songs schrijft hij zich in de traditie van woordkunstenaars als dialectgenoten Het Zesde Metaal of Flip Kowlier, of een Buurman en de Fixkes. Spittant en met de nodige dosis zelfrelativering, zeker op In de Schouwte: “Liedjes maken, waarom daaraan beginnen, het is een wedstrijd dat je niet kan winnen. Het is waar, het is niet om het eerst, je carrière loopt voor geen meter, al je liedjes zijn nochtans goed, maar je vader is beter.”

Dat zullen we dan maar eens zien op 22 maart in 4AD!

Habib Koité & Bamada
(ml)

Met sublieme tred neemt Habib Koité je mee op een muzikale reis doorheen Mali: de virtuoze meestergitarist, samen met zijn compagnons van Bamada, schept een alle-grenzen-overschrijdende muzikale taal, ontsproten aan zijn Malinese roots, maar meeslepend, oprecht en bovenal universeel in zijn uitkomst.

Rolling Stone noemde Habib Koité ‘Mali’s grootste ster’ en soulmate Bonnie Rait vergeleek hem met Jimi Hendrix en Stevie Ray Vaughan, maar alle vergelijkingen lopen spaak voor deze wonderjongen uit Mali. Zelf bestempelt hij zijn muziek als ‘danssa-doso’: danssa naar een populair ritme uit de singer-songwriter’s jeugd, doso refererend aan jagersmuziek, een oude en sterke traditie in Mali. Met deze tweedeling wil Koité aantonen dat hij zichzelf vooral middenin de muzikale tradities van Mali wil plaatsen: hij zuigt ze op, hij reflecteert erover, hij verbindt ze tot één hedendaags geheel. Ondersteund door subtiele Westerse invloeden, overstijgt Koité’s muziek zo alle culturele scheidslijnen.

Muziek stroomt door Koité’s bloed. Telg van een muzikale familie, waarbij zijn moeder als griotte zong op traditionele Malinese ceremoniën en zijn grootvader bespeler van de djely n’goni, studeerde hij aan Mali’s National Institute of Arts, waar hij ook gitaarles gaf tot 1998. Hij werd op sleeptouw genomen door artiesten als Toumani Diabaté en zijn internationale doorbraak kwam er met de song Cigarette A Bana in 1991. Zijn naam en faam groeide gestaag, telkens ondersteund door de release van een nieuwe plaat: debuut Muso Ko (1995) zorgde voor terechte superlatieven in Europa, zijn opvolger Ma Ya (1999) voor de doorbraak in de Verenigde Staten, Baro (2001) en Afriki (2007) bevestigden zijn status als internationale topmuzikant.

Zijn band Bamada zorgt voor tama, basgitaar, drums, mondharmonica, viool, kabassa en kora… maar de hoofdrol blijft weggelegd voor Koité. Een fluweelzachte diepe stem, die herinneringen oproept aan Ladysmith Black Mambazo maar evengoed kan schuren als Fela Kuti, en een gedetailleerd uniek gitaarspel, waar rock, klassieke en traditionele elementen door elkaar klinken en waarbij hij zowel Malinese en Westerse gitaarstemmingen gebruikt, zorgen voor een meeslepend en betoverend eindproduct. Het lijkt wel of Koité soms aanleunt bij de blues of zelf flamenco, maar uiteindelijk klinkt hij noch traditioneel, noch Westers, maar vooral helemaal Koité.

  • facebook

    Facebookpagina Habib Koité & Bamada

  • bekijk video

    Habib Koité & Bamada – Live in Africa Festival Wurzburg