Holly Golightly + Gesman

deel een rit op carpool.be

zo 25.11.2018

| ► deuren open: 20:00 uur / Gesman begint om 20:30 | ► 9 € Korting / 11 € VVK / 13 € Kassa | ► |

concert @ 4AD

Gesman
(be)

Tien jaar na ‘Puree’, hun lichtvoetige radio-hit met Isolde Lasoen, is Gesman helemaal terug. Deze verse telg aan het Belgicana firmament uit Kortrijk werpt na acht jaar relatieve stilte hoge ogen met hun aanstekelijke mix van Americana, Pop, Rock, Blues en West-Vlaamse humor op hun nieuwste ‘Olput Blues’. In een verse bezetting veroveren ze al galopperend de droge velden van de far-westflanders en veel verder. Waar stopt dit ritje?

De gasten van Gesman mogen stilaan in het vakje ‘L’ onder noemer ‘Lokale culthelden’. Na Slich Van ‘t Eten (2004), Omplof! (2007) en Salonrebel (2010) volgden steevast lovende kritieken. Het leverde hen gesmaakte optredens en voorprogramma’s op onder andere in de AB, de Vooruit, Handelsbeurs, Dranouter, Gentse Feesten, de Paulusfeesten,… Voornoemde Puree werd wekenlang gedraaid op Radio 1 en Radio 2 en mocht het hoogste ere schavot op in de ‘Puur Belgisch’ lijst van wijlen JimTv.

Het Gesman anno 2018 werd geïnjecteerd met een dosis vers bloed. Gitarist Harry Descamps (zoon van ‘Ugly PapaDick) en Kristof Lazou (kNIGHTS) geven de groep een boost van creativiteit, energie en rock ‘n roll. Bassist Kris Demets (oa Golden Galaxy Jerks) en drummer Frank Derycke vormen de ervaren ritme-sectie, terwijl Ruben Vercaemer (Ansatz Der Maschine, De Dolfijntjes, Orchestre International. Du Vetex) met zijn sax en vibrafoon de sound van Gesman exact de juiste toets van warmte en volheid geeft.

Voor hun nieuwste schijf Olput Blues kroop Gesman samen met producer Reinhard Vanbergen (Das Pop, The Happy) in de studio, die alles tot een gelaagd en tegelijk toegankelijk geheel wist samen te smeden. Deze verzameling songs, die een mix van het bluesy levenslied, rock en Americana vormen, komen diep uit de ‘ziel met kwinkslag’ van frontman Steven Vervaecke. Stevens teksten gaan over het alledaagse leven, maar de humoristische toets benadrukt het relativerend karakter van de songs. Dat maakt van Olput Blues toch een vrolijke plaat. Het zomerse Mankepwot dwaalt al even in ons hoofd rond en mag daar gerust nog een tijd blijven. De lichtvoetige single galoppeert ondersteund door de kabbelende sax met flinke tred naar je goed humeur. Frontman Vervaecke schakelt moeiteloos over van sappig West-Vlaams in Veel Dust, als een Vlaamse André Manuel, naar vlot Engels met de doorleefdheid van Tom Waits in Schmuck.Op het zotte Acid Ooh Ooh gluurt het Giant Sand van Howe Gelb om de hoek, oversmeerd met experimentele synths. In het verleden was Gesman niet vies van geslaagde samenwerkingen en ook op Aioliques Associés, komt Id!ots-frontman en ‘Ugly Papa’ Luc Dufourmont een dikke knipoog uitdelen. U hoort het, Olput Blues is een verrassende én gevarieerde plaat van hoog niveau!

Twee dagen voor hun doortocht in 4AD komt label Mayway Records met een speciale digitale release: De Boerdrie Tapes: 1998-2002 is een collectie van 11 nummers van vroegere parels en outtakes. Deze exquise verzameling is voer voor verzamelaars, maar verwacht op 25 november vooral een stomende set waarbij ze het beste uit hun Olput Blues zullen opdiepen!

Holly Golightly
(uk)

Met als speelterrein de internationale undergroundscene, grijpt de eigenzinnige en ongepolijste songwriter Holly Golightly naast de massale media-aandacht die ze verdient. Haar indrukwekkende oeuvre en ongeëvenaarde live-ervaring overtuigen 4AD echter meer dan ooit: wij verwelkomen deze Zeer Grote Dame binnenkort al likkebaardend op onze bühne!

Om verwarring te vermijden: we hebben het niet over het gelijknamige personage vertolkt door Audrey Hepburn in Breakfast at Tiffany’s, wel over de iconische Britse zangeres die al meer dan vijfentwintig jaar ononderbroken en toegewijd timmert aan haar imposante carrière in het underground rockcircuit.

Holly Golightly was begin jaren negentig muzikante bij Thee Headcoatees, de vrouwelijke gelijke van Thee Headcoats: een garagerock meidengroep die songs vertolkte van de Zeer Grote Meneer Billy Childish. Sinds 1995 startte Golightly haar solocarrière en sindsdien staan er maar liefst veertien soloplaten op haar naam. De Britse vertoeft al een groot deel van haar leven in het Amerikaanse Georgia en dat hoor je: onder eigen naam maakt ze furore met warmhartige, verhalende rootsmuziek, balancerend tussen vintage r&b, folkrock, rockabilly en Americana.

Tussendoor stond Holly Golightly ook nog eens op het podium én in de studio met ronkende namen Rocket From The Crypt, Mudhoney en The White Stripes. Bovendien is ze te horen op de soundtrack van de film Broken Flowers. Kortom: een bezige bij met een zeer rijk gevuld palmares. Ze laat zich in november vergezellen door haar – nooit vast samengestelde – liveband. Niet te missen!