Idiots + Acid Baby Jesus

deel een rit op carpool.be

vr 16.01.2015

| ► deuren open: 20:30 uur / begint om | ► | ► |

concert @ 4AD

ID!OTS
(be)

De wederopstanding van twee der legendarische Ugly Papas is een feit en daar zijn we ten huize 4AD niet rouwig om! Über-Papas Luc Dufourmont en Dick Descamps sloten in 2012 een duivels pact met twee jonge honden – die in leeftijd zowat hun zonen hadden kunnen zijn – en ID!OTS was geboren.

In november 2013 dook ID!OTS de Nederlandse Gam Studio in en nam de band in tien dagen haar gelijknamige debuutplaat op. Waste My Records (Bed Rugs, Eriksson Delcroix, Birds That Change Colour) kwam een kijkje nemen en zag dat het goed was. De ID!OTS sound is doorspekt met invloeden uit meer dan vijftig jaar rockgeschiedenis. Begenadigd gitarist Wouter Spaens en Duracell-gedreven drummer Tom Denolf (drums) bewijzen genoeg rock-‘n-roll in hun poriën te hebben om hun mannetje te staan naast Dufourmont (zang) en Descamps (bas). ID!OTS klinkt dansbaar en versplinterend tegelijk, een schizofrene sound waar ook Triggerfinger,The Sore Losers en verder van huis QOTSA een patent op hebben. Maar we horen ook verfijnde melodische songs die je stevig bij je nekvel grijpen.

Waar Ugly Papas doorheen de jaren negentig tot de boegbeelden van de vaderlandse rock behoorde, kunnen we stellen dat de heren Dufourmont en Descamps anno 2014 die erfenis waardig verder zetten. ID!OTS is in your face, levert rock-’n-roll van de bovenste plank en betekent een ware verademing in het bijwijlen ingedommelde Vlaamse rocklandschap.

Acid Baby Jesus
(gr)

Een Griekse band op het 4AD podium, het moet zowat een primeur zijn. Voor wie denkt dat het Mediterrane land enkel uitblinkt in met Ouzo doordrenkte Sirtakideuntjes, gooien deze psychrockers met sardonisch plezier alle clichés overhoop.

Acid Baby Jesus werd in 2009 opgericht in Athene. Slovenly Recordings releaste achtereenvolgens in een sneltempo EP Hospitals (2011), debuutalbum LP (2011) en een split 10’’ met het Canadese Hellshovel (Voyager 8, 2012). De groep sloeg uitgebreid aan het toeren op het Amerikaanse continent en ging in Europa een tijdje de hort op met Black Lips.

Na twee jaar stilte zijn ze terug met de EP Vegetable, een schijfje dat zowel tekstueel als muzikaal uitblinkt in weirdness. Onheilspellende orgeltjes en sinistere gitaren bevolken dit muzikale rariteitenkabinet waarin duidelijk invloeden uit meerdere windrichtingen waaien. Laagjes van rebetiko (Griekse folk), Joodse harp, bongo’s en gongs monden uit in Anatolische ritmes met pulserende Bo Diddly echo’s en een flinke scheut fuzz. De Middellandse Zee blijkt een verborgen vat vol reverb.

2015 moet deze jongens eindelijk de aandacht brengen die ze verdienen. Ze zijn alvast één van de aanstormende talenten op Eurosonic in Groningen. We verwachten dat ze nog flink wat potten zullen breken, wees er alvast bij om ze als eerste te (her)ontdekken.