Jakob + thisquietarmy + Year of No Light

deel een rit op carpool.be

vr 22.04.2016

| ► deuren open: 20:30 uur / begint om | ► 8 € Korting / 10 € VVK / 12 € Kassa | ► |

concert @ 4AD

Ism met vzw Alter Ego presenteert Muziekclub 4AD ‘Animalia’, een internationale art expo, met optredens van Year of No Light, thisquietarmy en Jakob. Tijdens ‘Animalia’ tonen zes fotografen uit zes verschillende landen voor ‘Animalia’ geselecteerde foto’s. Deze selectie zal gedurende de hele avond worden geprojecteerd. Volgende artiesten zullen hun werk tonen: Gundula Blumi, Magdalena Wywrot (Switek), Silvia Grav, Amanda Elledge, Rebecca Cairns en Natalia Drepina.
Extra aanbod: ticket + promopakket Consouling Sounds (af te halen op de concertavond) met GORATH – Apokálypsis (LP), Eleanora – Eleanora (EP) en Red Sparowes – The Fear is Excruciating (CD).

Jakob
(nz)

21.00

De Nieuw-Zeelanders van Jakob reizen met je doorheen het harde, desolate maar wonderschone landschap van hun thuis in Hawkes Bay. Het trio brengt je in vervoering, en via de intense gelaagdheid van hun instrumentale uitbarstingen, verwoorden ze, ook in hun laatste plaat ‘Sines’, een ongebreidelde natuurkracht met de weergaloze stilte die er op volgt.

 

Maar liefst acht jaar moesten de fans van Jakob nagelbijtend wachten op het vervolg op ‘Solace’, maar in 2014 zag ‘Sines’ eindelijk het licht. Acht jaar, waarbij de drie leden door een ongelukkig toeval allemaal geteisterd werden door allerhande fysieke problemen. Maar ondanks het gefragmenteerde opnameproces van de plaat, staat Jakob met ‘Sines’ weer helemaal op de voorgrond van de hedendaagse postrockscène, mede dankzij schoon volk als Jono Gardner (ISIS), die instond voor de opname van de plaat.

Net als bij hun vorig werk, wordt ‘Sines’ primair opgebouwd uit de weelderigheid van verschillende lagen. Jakob geeft gestalte aan een unieke muzikale textuur, ongeëvenaard in schoonheid, weerbarstig en puur. Hun muziek is de personificatie van de ruwe zee, de meanderende rivieren, en grillige bergen zoals Te Mata Peak (waar ook hun eerste clip werd opgenomen). Jeff Boyle’s opulente en indrukwekkende gitaarwerk pivoteert doorheen Maurice Bekket’s pulserende baslijnen, en worden allen voort gedragen door het krachtig drumwerk van Jason Johnston. Als in een instrumentale storm exploreert de band sonische landschappen, onmiskenbaar beïnvloed door de Nieuw-Zeelandse natuur.

Na tours doorheen Europa, Amerika, Azië en Australië, met bands als Isis, Pelican en hun helden Tool is 4AD vereerd Jakob te ontvangen, samen met vzw Alter Ego.

thisquietarmy
(ca)

22.00

De Canadese eenmanszaak thisquietarmy neemt zijn luisteraars mee op een eenrichtingstrip naar catharsis, langs epische gitaarlandschappen gecomposeerd uit noiserock, drone, metal, doom en ambient.

 

Thisquietarmy wordt bevolkt door Eric Quach, voormalig gitarist voor de post-rock/shoegazeband Destroyalldreamers, en bracht zijn eerste werk ‘Wintersleeper’ uit in 2005. Sindsdien zat de man niet stil en verschenen meer dan 30 albums, EPs en split-EPs op maar liefst 20 verschillende labels wereldwijd. Als volleerd autodidact laat hij zichzelf en zijn Japanse Fender Jaguar omringen door ruwweg 15 effectpedalen en 3 loopstations, maar het is Quach’s gevoel voor melodie dat ervoor zorgt dat zijn abstracte geluidslandschappen een intens gevoel van emotie in zich dragen.

Als pionier binnen de experimentele Canadese muziekscène, laat thisquietarmy zich best omschrijven als producent van duistere, innemende en steeds uitdijende dromen. Maar ook live is thisquietarmy een bijzondere trip, dankzij de ondersteuning van hypnotiserende visuals, van de hand van Quach himself!


Year of No Light
(fr)

23.00

Frans postrock-/sludgefenomeen Year of No Light zindert als een trage stroomstoot aan elektriciteit, een donkere pulserende oerkracht, die als het ware de Dag Des Oordeels definitief aankondigt.

 

Year Of No Light kan een carrière voorleggen met 15 jaar op de teller waarbij ze verschillende ledenwissels op hun conto schreven maar vooral een verschroeiende livereputatie in stelling brachten. Toen YONL nog maar piepte aan deur van het grote postrockhuis werden ze door een pientere recensent al geboekstaafd als ‘The Cure playing sludge’. Vooruitgestuurd door al het positief geluid rond hun werk, namen ze in 2005 hun eerste plaat op, ‘Nord’, en de volgende vier jaar bouwden ze gestaag voort aan de faam van hun firma in muzikale afbraakwerken, waarbij de rangen van hun massieve noisecathedraal versterkt werden door de komst van Shiran Kaidine (van het über-doomcombo Monarch!) en Mathieu Mégemont (Aérôflôt).

Opvolger Ausserwelt (2010) deed meer dan bevestigen. Ambient drones als een diepe brom in de onderbuik, zich vooruit slepend en wegend als een loden gigant, ritualistische tribale ritmes, vooruitspuwend en -stuwend, een jammerende oerknal, die zorgde voor een oorsplijtzwam aan mystieke ervaringen.

Met de ingrediënten van psychedelica, black metal, sludge en drone brouwt Year of No Light een gitzwart mengsel, een metafysische crash die op het punt staat volledig uit te barsten. Laat u in een houdgreep nemen en dompel u onder in de trance van Year of No Light.