Komatsu + Atomic Vulture

deel een rit op carpool.be

vr 14.12.2018

| ► deuren open: 20:00 uur / Atomic Vulture begint om 20:30 | ► 7 € Korting / 9 € VVK / 11 € Kassa / 2.20 € UiTPAS Kansentarief | ► |

concert @ 4AD

In samenwerking met Polderrecords

Atomic Vulture
(be)

Van King Hiss tot Cowboys & Aliens, Carneia of Alkerdeel,… al wat van dichtbij of veraf riekt naar stoner lijkt zijn vruchtbare woestijnbodem te vinden diep in de West-Vlaanders. Zo ook Atomic Vulture, een old-school stoner trio met een serieuze psychedelische hoek af. Welcome to Brugge Valley!

De stoners van Atomic Vulture kenden een straffe start. Reeds in 2012 brachten ze hun eerste E.P. uit, hun immer groeiende fanbase verslond hun recht-toe-recht-aan aanpak van instrumentale stoner rock met een stevige psychedelische draai. Opvolgers Planet Emerald (2013) en Into Orbit (2014) bevestigden, en hun live reputatie groeide. Echter, een personeelswissel en strubbelingen met platenmaatschappijen zorgden echter voor een tijdelijke pauze.

Nu, een dikke vier jaar later heeft Atomic Vulture met Pascal David (gitaar), Kris Hoornaert (bas) en Jens van Hollebeke (drums) zijn definitieve bezetting gevonden en reizen de Bruggelingen met hun jongste worp Stone Of The Fifth Sun, een knipoog naar het Azteeks geloof,  verder in hun steeds uitdeinende stonerkosmos.

De E.P. telt vijf old-school instrumentale stonernummers. Vijf mokerslagen van songs, gevuld met hongerige en smerige riffs, donderende ritmes en gelardeerd met flink wat space echo’s en ander psychedelisch fraais. Vooral de song Wind doet je lekker trippen naar hun Azteekse zonnewende. Een klepper van net geen 7 minuten, die zich ontpopt als Kyuss on acid. De song vermomt zich in de eerste drie minuten als een echte stoner classic, scheurende riff gestut door een vettige portie stevige to-the-point drums, waarna het nummer zich bevrijdt van zijn stonerhesje, en compleet vertraagt richting outer space, als een psychedelische orkaan, en de band toont zich van zijn meest inventieve kant. Rain, de enige song met vocals van niemand minder dan Cowboys & Aliens-aanvoerder Henk Vanhee, is de meest poppy song van de EP, maar met minstens evenveel oorverdovende poer gebracht.

Met Stone Of The Fifth Sun, de eerste vinylrelease op Polder Records, katapulturen de drie sjamanen van Atomic Vulture je zo naar het Stenen Tijdperk.

Komatsu
(nl)

Vergis je niet, Komatsu is inderdaad het Japanse mijnbedrijf dat industriële graafmachines vervaardigt, maar in dit geval gaat het om de loodzware uit stoner, sludge en metal opgetrokken band uit Eindhoven. Ze staan erom bekend je live stevig bij de keel te grijpen en daarna niet meer los te laten. Misschien is de gelijkenis met deze muzikale bulldozer toch niet zo veraf!

Pas in 2010 vormden leden van verschillende Eindhovense bands zich samen om Komatsu uit de grond te stampen. De groep zat van meet af aan op het juiste spoor met hun sound en stijl en kwam in 2013 met debuutalbum Manu Armata, dat de invloeden van Queens Of The Stone Age en Kyuss blootlegde. Het leverde hen geen windeieren op, een jaar later toerden ze doorheen Europa als opener voor John Garcia hemzelf (Kyuss, Hermano, Vista Chino, Unida en Slo Burn). In 2015 mochten ze opnieuw de baan op, dit keer met Mondo Generator, de groep rond Palm Desert scene-held Nick Oliveri. (Kyuss, Queens Of The Stone Age, Dwarves)  Voorwaar niet slecht als fans van beide heren. Met laatstgenoemde Oliveri bleek het zo goed te klikken dat ze nadien samen het nummer Lockdown opnamen.

Na hun tweede album uit 2016 Recipe For Murder One, dat internationaal lovend werd onthaald, toerde de groep samen met een schier eindeloze reeks bands van Truckfighters, Karma to Burn, The Sword, Red Fang, Clutch, Nashville Pussy over High on Fire tot Corrosion of Conformity en Baroness… De groep bouwde een stevige live reputatie, zowel in Europa, maar ook in Brazilië, waar ze zowaar een heuse fanbase opbouwden. De groep lijkt klaar voor een volgende stap en nieuwe horizonten.

En dat doen ze met een vers album in de klauwen. Komatsu doet met A New Horizon een gooi naar de top van stoner-berg. De lomp beukende passages zijn nu ingeruild voor meer melodie en groovende stonerrock. De songs wisselen van loodzware stoner in opener I Got Drive naar groovy songs met een surfy feel zoals in Surfing a Landslide. De sludgy riffs zijn nooit ver weg, op titeltrack A New Horizon filosoferen ze over het leven op een andere planeet. Maar het gros van de plaat is de snoeiharde mix die Komatsu zich eigen heeft gemaakt, het snedige van High On Fire met het slepend zware van Crowbar. De vier heren van Komatsu hebben in geen tijd tonnen ervaring opgeladen en zijn nu klaar om dat op de Europese podia uit te storten.

Oefen alvast de nekspieren en kom mee headbangen op de -zoals ze het zelf omschrijven- Super Massive Mothersludge van Komatsu!