Lynn Cassiers – Yun + MONOMONO

deel een rit op carpool.be

za 26.01.2019

| ► deuren open: 20:00 uur / MONOMONO begint om 20:30 | ► Gratis voor 4x4-leden (mail naar info@4ad.be) € Korting / 9 € VVK / 11 € Kassa / Gratis (mail naar info@4ad.be) € UiTPAS Kansentarief | ► |

concert @ 4AD

Monomono
(be)

MONOMONO is de muzikale sluier van twee vastberaden vrouwen. Violiste en sounddesigner Hester Bolle en geluidsartieste Anne van de Star. Nonchalant verstrengelen ze elektronische soundscapes met akoestische instrumenten en hun eigenste intuïtie. Het resulteert in doordringende akoestische landschappen, die een fysieke ervaring teweeg brengen.

Hester, eerder aan het werk bij Oaktree, combineerde haar conservatoriumstudies klassieke viool met sounddesign aan de filmafdeling van de Antwerp Academy. Terwijl Anne als performance en visual artist speelt met een sculpturele, bijna tastbare dimensie in haar audiowerken. In 2017 kwam het creatieve duo met debuutsingle Jouska op de proppen. Het resultaat is een eclectische mix van knisperende beats, vervormde stemsamples en ijle, donkere synthklanken. MONOMONO genoot meteen de positieve aandacht van de online smaakpolitie.

De tweede track van de groep Nico verscheen kort daarop en glijdt verder op de ietwat duistere elektronicagolf, maar mengt er een pittige scheut exotica doorheen. Het duo werkte immers samen met Dijf Sanders, de Gentse multi-instrumentalist die van etnische percussie en groovy, Oosterse psychedelica zijn handelsmerk maakte. De intense song ontspint zich vanuit overstuurde viooltapijten, waarop de diepe bassen zich langzaam verstrengelen met klikkende drums en repetitieve tribale ritmes. Of zoals De Morgen het samenvat: “…bekokstoofden ze een song die aansluit bij de koortsige soundscapes van John Talabot.”

Vertrekkend vanuit sounddesigns en field recordings  bouwen deze talentvolle dames hun broeierige composities laag per laag op. De beats en samples houden het geheel bijeen en de invloeden van Andy Stott, Moderat of Actress sluimeren hier en daar door. MONOMONO weet vooral heel wat originaliteit uit te dragen, door een licht dansbare technovibe te versmelten met intelligent experiment. Verwacht je aan een eigenzinnigheid in de categorie Elektronica met een grote E!

Lynn Cassiers
(be)

Lynn Cassiers mag stilaan toonaangevend in de Belgische Jazz en Impro scene genoemd worden. Als multi-instrumentaliste tast ze de grenzen af van genres en structuren en tilt ze traditioneel werk naar een andere wereld. Omringd door een ‘fine fleur’ van Belgische en buitenlandse Jazz artiesten, creëerde ze in opdracht van 25 jaar JazzLab het werk ‘Yun’, ofte ‘wolk’ in het Chinees.

Als elektronica-artieste en vocaliste bouwde Lynn Cassiers een naam op met zowel solo-performances als samenwerkingen met vooraanstaande musici als Jozef Dumoulin of Rudy Trouvé. Voor haar carte blanche die ze kreeg van JazzLab gaat ze een stap verder en toetst ze tijdloze standards aan de muzikale taal en intuïtie van haar band in dit gloednieuwe project Yun.

Voor Yun stelt Cassiers een gloednieuwe ‘superband’ samen. Ze behoudt het basistrio van haar Imaginary Band: pianist Erik Vermeulen, drummer Marek Patrman (cz) en bassist Manolo Cabras (it) zijn stuk voor stuk topmuzikanten die gepokt en gemazeld zijn in de jazztraditie. Daar voegt Cassiers karaktervolle stemmen uit de hedendaagse jazz- en improwereld aan toe: Bo Van Der Werf (Octurn, BJO) op sax en Jozef Dumoulin op Fender Rhodes en elektronica. Deze indrukwekkende bezetting gaat stukken uit het traditionele jazz ‘real book’ te lijf, op zoek naar lagen in die muziek die overeenstemmen of schuren met hun eigen ontwikkelde universum.

Na een drie maanden durend verblijf in een Chinese Jazzclub vond Cassiers terug aansluiting bij de traditionele jazzstandards. Tegelijk voelde ze ook het anachronisme ervan aan. Een tweestrijd die duidelijk hoorbaar is in het repertoire van Yun. Cassiers racht heel bewust muzikale persoonlijkheden samen wier carrières zich binnen verschillende stijlen en tradities bevinden en die zich zowel in repertoire als in vernieuwing specialiseerden.

Deze beweging was ook al zichtbaar in haar vorige project Imaginary Band. Centraal daarin staat haar ontdekkingstocht naar raakvlakken tussen nieuwe en oudere jazzstructuren aan de hand van zelf gecomponeerd materiaal.

Na twee memorabele doortochten als onderdeel van de Tape Cuts Tape machine, musiceert Lynn Cassiers nu op haar geheel eigenzinnige wolk op de 4AD-planken!