Mission Of Burma + Movoco

deel een rit op carpool.be

za 15.12.2012

| ► deuren open: 20:30 uur / begint om | ► | ► |

concert @ 4AD

Mission Of Burma
(us)

We zijn niet weinig trots met dit voor België exclusieve concert van Mission of Burma. De band doet bij sommigen misschien niet meteen een belletje rinkelen, maar we zijn er zeker van dat na het lezen van deze tekst en wat obligate luisterbeurten, onbekend niet langer onbemind zal zijn. Mission of Burma werd in Boston opgericht in 1979 door Roger Miller (gitaar/zang), Clint Conley (bas), Peter Prescott (drums) en Martin Swope (tape manipulator/klankman). Ondanks het feit dat hun hoekige post-punk al snel een legendarische status kreeg, bracht de band slechts een EP (Signals, Calls and Marches uit 1981) en een full album (Vs. in 1982) uit. MOB werd destijds in een adem genoemd met Pere Ubu en Gang of Four, maar ook de proto-punk van The Stooges en The Velvet Underground vormde een duidelijke inspiratiebron. MOB tilde het genre post-punk opnieuw naar een hoger niveau en produceerde met Vs. een van de invloedrijkste platen uit die periode. Een zware vorm van tinnitus bij frontman Roger Miller, als gevolg van de luide MOB performances, stak echter stokken in de wielen van hun succes en in 1983 werd de stekker uit de groep gehaald.
De hierop volgende twee decennia, groeide de status van de band van ‘legendarisch’ naar ‘cult’, zowel bij muziekjournalisten, publiek, als artiesten. Critici bestempelden de groep als een belangrijk ijkpunt in de geschiedenis van de Amerikaanse independent scene en veel groepen citeerden Mission of Burma als één van hun belangrijkste inspiratiebronnen: Nirvana, Pearl Jam (hun tweede albumVs. is een ultiem eerbetoon aan MoB’s eersteling), Sonic Youth, Pixies, Dinosaur Jr., R.E.M. en zelfs Moby (die met de Mission of Burma cover That’s When I Reach For My Revolver nota bene één van de grootste meezinghits van de nineties scoorde!).
In 2002 besloten de heren er na 19 jaar stilte terug een lap op te geven. Geluidsmanipulator Martin Swope werd vervangen door Bob Weston, niemand minder dan de bassist van Shellac. Wie dacht dat dit een flauwe comeback ging worden, vergiste zich lelijk. Mission of Burma begon zowaar aan een tweede leven en produceerde tot op heden vier fel gesmaakte albums, waarvan de laatste worpUnsound dit jaar het levenslicht zag. Zowel live als op plaat is MOB nog steeds vitaal, rauw en dynamisch. Hoekige ritmes en complexe songstructuren zijn hun handelsmerk en de nummers staan als een huis. MOB maakt muziek met ferme weerhaken: arty maar onpretentieus, een sonische aanslag op lijf en leden en het muzikale equivalent van een vulkaanuitbarsting.
Vanaf 1 januari schroeven we het aantal decibels in de zaal definitief terug naar de nieuwe wettelijke geluidsnorm van 100 dB. Laat het dus maar nog een keer lekker luid gaan (maar vergeet uw oordopjes niet!). Benieuwd naar de helden van uw helden? Koop uw tickets voor één van de strakste shows van dit najaar.

Movoco
(be)

Movoco (inspiratiebron voor de naam vormde een Nacht und Nebel nummer) is een trio uit Nieuwpoort dat een eigentijdse sound creëert die op dikke lagen noise drijft. Shoegaze, postpunk en bands als Joy Division, Jesus and Mary Chain en My Bloody Valentine vormen een duidelijke invloed. In 2011 werden haalden ze de finale van Westtalent en in 2012 gingen ze aan de haal met de gouden plak op Verse Vis en mochten ze de jongste editie van Leffingeleuren openen!