Nocturne Onverbloemd

deel een rit op carpool.be

zo 18.08.2019

| ► deuren open: 15:00 uur / Eerste rondleiding begint om 15:00 | ► | ► Staand evenement |

tentoonstelling @ Bloemmolens

Nocturne Onverbloemd

Onder de vleugels van Stad Onderstroom brengt curator Peter Defurne dit jaar opnieuw een tiental kunstenaars samen om tijdens deze editie rond het centraal gegeven Onverbloemd werk te presenteren.  Er wordt in situ gecreëerd, of vanuit de thematiek, de infrastructuur, de actualiteit of de historiek, wordt bestaand werk aan de locatie verbonden.

Deelnemende kunstenaars: Peter Simoen, Saskja Snauwaert, Peter Defurne, Christophe Denys, Alexander Bossuyt, Thomas Eggermont, Lies CaeyersHarlinde De MolDominiek Colpaert, Erien Withouck, Leen Vandierendonck, Sien Godderis en Hans Defer.

Van de deelnemende kunstenaars kon je reeds werk zien in Maison Blanc, museum M, MuZee, het MAS, op Watou en in diverse galerijen nationaal of internationaal. Allen hebben ze vroeger of nu West-Vlaamse connecties.

Een zeer fijn gezelschap!

Programma 21 juli 2019

Rondleiding

Tijdens de rondleiding wordt meer context gegeven bij de werken en/of de kunstenaars.
Praktisch: de rondleidingen starten om 17.00 u. en om 19.00 u. Inschrijven is niet nodig, stipte aanwezigheid is vereist.

Vertoning film Sven Verhaeghe

Isara, Songs of the valley is een poëtisch filmessay met als belangrijke ingrediënten de natuur, seizoenen, rituelen, maar ook mensen.

Vertoningen om 17u30, 19u30 en 21u30 in de cinemazaal van de Bloemmolens.

Programma 18 augustus 2019

Rondleiding

Tijdens de rondleiding wordt meer context gegeven bij de werken en/of de kunstenaars.
Praktisch: de rondleidingen starten om 15.00 u. en om 17.00 u. Inschrijven is niet nodig, stipte aanwezigheid is vereist.

Vertoning film Sven Verhaeghe + concert WXII

Isara, Songs of the valley is een poëtisch filmessay met als belangrijke ingrediënten de natuur, seizoenen, rituelen, maar ook mensen.

WXII is een artistiek trio bestaande uit geluidskunstenaar Peter Paelinck, muzikant en verteller Yves Bondue en fotograaf Luc Vanhoucke. Deze compagnons de route laten zich eveneens inspireren door het landschap voor het maken van soundscapes en muzikale improvisaties.

Vertoning met concert om 21.00 u.

Praktisch

Gratis toegankelijk.
Locatie: oude Bloemmolens – Beerstblotestraat 1, 8600 Diksmuide

WXII & Sven Verhaeghe
(be)

WXII is een artistiek trio bestaande uit geluidskunstenaar Peter Paelinck, muzikant en verteller Yves Bondue en fotograaf Luc Vanhoucke. Deze compagnons de route laten zich, net zoals Sven Verhaeghe, inspireren door het landschap voor het maken van soundscapes en muzikale improvisaties.

Sven Verhaeghe en Peter Paelinck werkten eerder samen voor A naturalist goes to War en If I was an insect/What a day that was!. Sven Verhaeghe groeide op in Roesbrugge en Peter Paelinck bracht zijn jeugd door aan zee. Het is geen toeval dat deze twee kunstenaars elkaar opnieuw ontmoeten voor We are water

Verhaeghe en WXII werken samen aan een multimediaal project Isara, Songs of the valley, te omschrijven als een audiovisueel getijdenboek waarin de seizoenen, volkse tradities, rituelen en herinneringen aan bod komen. De kunstenaars gaan ook in cocreatie met verschillende generaties mensen.

Op vaste plaatsen in het landschap (fieldstations) maken zij regelmatig beeld- en klankopnames met als doel het registreren van de seizoenen en de tijd. Deze opnames richten zich niet alleen op de natuur en de dieren maar ook op de mensen die zich langs de waterlijn verzamelen. De IJzer- en Handzame vallei wordt als het ware een filmset waarin zowel landschap als bewoners een belangrijke rol spelen. Het resultaat wordt een poëtisch filmessay die de kijker (en luisteraar) in een andere tijdservaring moet brengen. 

Tijdens de nocturne van Onverbloemd, vertonen we het filmessay van Verhaeghe op groot scherm. WXII begeleidt de beelden met een liveconcert.