Peter Hammill

deel een rit op carpool.be

za 10.03.2018

| ► deuren open: 20:00 uur / Eerste band begint om 20:30 | ► 15 € Korting / 17 € VVK / 19 € Kassa | ► |

concert @ 4AD

Peter Hammill
(gb)

Levende legende Peter Hammill zet binnenkort voor de tweede keer voet aan wal in onze gezellige muziekclub. Welkom in het muzikale universum van deze artistieke grootmeester.

Peter Hammill is een bijzonder productief muzikant met een heel resem platen (ondertussen 35 als soloartiest) op zijn naam. Bovendien is zijn indrukwekkend oeuvre niet over een kam te scheren. Alles neerpennen over deze cultfiguur is dus onbegonnen werk. Een poging.

Als frontman van de progrockformatie Van der Graaf Generator, een band boordevol ambitie, eclecticisme en avonturisme, oefende Hammill vanaf de jaren zestig heel wat invloed uit. Al snel gaat Hammill ook solo te werk, echter veelal met (oud-)collega’s van Van der Graag aan zijn zij.

Het experimentele karakter van zijn solowerk neemt de absolute bovenhand, zij het compositorisch, tekstueel, productioneel of qua arrangementen, instrumenten, geluiden en invalshoeken. Hammill vastpinnen op een genre is uit den boze. Afhankelijk van welke plaat je van hem ter handen neemt, kan je spreken van minimalisme, avant-garde, pop, lo-fi, ballads, (prog)rock, theater- en filmmuziek, singer-songwriter…

Peter Hammill wordt even zeer beschouwd als een van de voorlopers van de punk. Zo kijkt Johnny Rotten (Sex Pistols, Public Image Ltd) hoog op tegen Hammill, die met zijn plaat Nadir’s Big Chance (1975) punk avant la lettre schreef. Ook Marc Almond, die enkele songs van Hammill coverde, is Grote Fan.

Constanten doorheen de verscheidenheid zijn de intellectualistische teksten en zijn aparte, expressieve stem. Weinigen gebruiken hun stembanden zo exact om woorden hun precieze betekenis te geven.

Deze grootmeester viert in 2018 zijn zeventigste verjaardag. Op zijn meest recente plaat From The Trees (2017), bezingt Hammill met het hart op de tong de perikelen van het ouder worden. Dit keer geen razend tempo, maar warm omhulde songs met boeiende lyrische wendingen.

Live brengt Peter steeds een mix van recent en ouder werk. Het wordt een akoestische set, met zowel songs op piano als gitaar, waar elke muziekliefhebber stil van wordt.