Pixvae + Echoes of Zoo

deel een rit op carpool.be

vr 30.10.2020

| ► deuren open: 20:00 uur / Echoes of Zoo begint om 20:30 | ► 8 € Korting / 10 € VVK / 12 € Kassa / 2,40 € UiTPAS Kansentarief | ► Staand evenement |

concert @ 4AD

Echoes of Zoo
(be)

Psychedelische jazz gedrenkt in oriëntaalse grooves en gebracht met een stevige punkattitude: Nathan Daems (Black Flower) en co flikken het als geen ander. De spannende tête-à-tête tussen de stuwende sax en gierende gitaar wordt gedragen door strakke percussie en een dwingende bas. Echoes of Zoo, dat is topklasse!

Nathan Daems geeft samen met kompanen Bart Vervaeck (Compro Oro, The Tubs), Lieven Van Pée (De Beren Gieren) en Falk Schrauwen (Sylvie Kreusch) de ongehoorden een stem. De debuutep First Provocations (2019) telt vier ijzersterke nummers. Treffende titels als Gorilla Guerilla, Killer Whale Show, Pigeon Kills Car en Cricket Sabotage huisvesten strakke instrumentale psychedelische jazz waarvan je zelf de boodschap mag ontcijferen.

Verrassend is Daems’ inspiratiebron: de drive en maatschappelijke en politieke boodschappen van zijn jeugdidool Rage Against The Machine bepalen de attitude van Echoes of Zoo op en naast het podium. Muzikaal bevindt het kwartet zich ergens op het snijvlak van Sons of Kemet, Dans Dans en Ibrahim Maalouf. De razernij van opwindende, complexe melodieën resulteert in een verslavende en baanbrekende sound, die ons doet kwijlen naar meer.

Het spelplezier spat van het podium en werkt ontzettend aanstekelijk. Van Midden-Oosterse rockmuziek tot complexe Afrikaanse ritmes, van vette dub tot psychedelische jazz en onnavolgbare improvisaties: de muzikale diversiteit en kunde die dit kwartet ten tonele tovert, wint heel veel zieltjes. Je hoort ons al komen: dit is een absolute aanrader!

Pixvae
(co/fr)

Muziek die niet te labelen valt? Dat is meestal een goed teken. Pixvae bedwelmt met een ongeziene fusion van Afro-Colombiaanse tradities en Franse mathrock waarbij stilstaan geen optie is.

De Franse mathrockformatie Kouma (gevormd door jazzmuzikanten) en het Colombiaanse Bambazu-Nilamayé vormen sinds 2015 samen de unieke smeltkroes Pixvae. Pix-wat? Pixvae is genoemd naar een hybride tropische vrucht, een kruising van een palm en perzik. Dat verklaart meteen ook de albumhoezen van beide platen van de band. Pixvae klinkt bovendien even hybride, sappig en smakelijk als het luidt.

De band blaast een nieuwe wind doorheen currulao, de traditionele muziek uit de Pacifische kust van Colombia. Het genre vindt zijn wortels in de pijnlijke geschiedenis van de slavernij en vormt tot op vandaag een eerbiedige inspiratiebron voor veel Colombianen.

Met een rijk instrumentarium van marimba, drums, bariton sax, elektrische gitaar en melodische vocalen, bedwelmen en verbazen de zeven muzikanten steevast hun publiek. Pixvae presenteert een ongezien rijk muzikaal universum, ver weg van platgereden paden, waar oververhitte mathrock, Afrikaanse polyritmiek, latino swing, traditionele folk, tranceachtige meerstemmigheid en experimentele jazzcore tegen elkaar aanschurken. Het resultaat brengt je langzaamaan naar hogere oorden.

Na hun bejubelde debuut in 2016, bracht het gezelschap in 2019 de langspeler Cali uit. In maart stellen ze dit opzwepende werk voor aan ons. En of we hiernaar uitkijken!