Rakta + Sunflower

deel een rit op carpool.be

za 01.12.2018

| ► deuren open: 20:00 uur / 20:00 begint om 20:30 | ► 7 € Korting / 9 € VVK / 11 € Kassa / 2.20 € UiTPAS Kansentarief | ► |

concert @ 4AD

Sunflower
(be)

Sunflower is de zachte schuilnaam voor het Brugse vijftal, dat zich kenbaar maakt in dromerige popsongs met een vuil psychedelisch randje. Maar vergis je niet: deze beloftevolle band injecteert als geen ander vers bloed in de shoegaze!

Brugge staat sinds kort terug op de muzikale landkaart. En dat heeft het niet in het minst aan Sunflower te danken. De jonge groep won vorig jaar met hun meeslepende gitaren gedrenkt in 80s vibe, het talentconcours Westtalent. Zowaar met de vingers in de neus. In een onuitgegeven bezetting wisten ze de jury met hun sterke songs en beklijvende live act te overtuigen. Het stemgeluid van zanger Brent De Wulf gaat vlot van zacht zalvend, naar wanhopig schurend, we horen Eagulls en DIIV. Ze laveren moeiteloos tussen lichtvoetige poppy gitaardeuntjes en schakelen in geen tijd over naar een donkere, atmosferische postpunk die niet zou misstaan in een stomende Slowdive set.

Met hun single Heroin gaven ze een mooi visitekaartje af, zag ook ‘Dansende Beren’: “Heroin heeft pit en klinkt ondanks zijn psychedelische jasje toch bijzonder dynamisch. Sunflower is een fijn Belgisch bandje dat duidelijk nog heel wat meer in zijn mars heeft.”  Live weten deze heren je naar de keel te grijpen met hun energieke live act. Na een geslaagde clubtoer in kleine en grote Belgische zalen, komt Sunflower Diksmuide overtuigen. Zoals ze zelf zeggen zijn ze op hun best in een klein, zweterig zaaltje: welaan, kom dat ruiken, maar vooral horen vanop de eerste rij!

RAKTA
(br)

Diep vanuit de Braziliaanse underground komt RAKTA aangestoven, vermomd als de schreeuwlelijke nazaten van Crass of The Banshees, maar bij nader inzicht hedendaagse oppergodinnen die de post-punk een 21e-eeuwse wedergeboorte schenken.

Tribale percussie, uitgesmeerde synths en een solide diepe bas, diepgeworteld in deathrock, post-punk en psychedelica… RAKTA lijkt op het eerste zicht te pompen uit het vaatje van ‘Post Punk-Grootheden’ als Crass, The Birthday Party of het Duitse Xmal Deutschland. Maar niets is wat het lijkt bij deze drie vrouwen uit São Paulo. Hun illustere voorgangers shoegazeden op de mechanische precisie van de postpunk uit de vroege jaren ’80, RAKTA haalt deze vakkundig door de mangel. Hun laatste twee albums III en Oculto Pelos Seres bewijzen dat deze Brazilianen veel meer zijn dan een doorslagje van hun culthelden.

RAKTA verbouwt met zijn gedeconstrueerde ritmes de maag, tot je hoofd niets anders hoort dan de sinistere mantra’s uitgeschreeuwd door frontvrouw Paula Rebellato. Instinctief, intuïtief en vooral intrigerend. Rebellato smeert haar Portugese lyrics uit over de songs tot haar uitwaaierende stem, de pulserende bas, de gemanipuleerde synths en repetitieve ritmes tot één versmelten in een uitgepuurde chaos. Een verpulverende oerschreeuw die het brein voedt, het lichaam, maar bovenal de geest.

Sinds 2012 zijn de leden van RAKTA de Braziliaanse hogepriesteressen van een wereld vol dissonante chaos. Laat u overrompelen door hun huiveringwekkende sound, door hun akelige kadans die zich op 1 december zal uitstrekken van São Paulo tot aan de oevers van de Handzamevaart.