Slim Cessna’s Auto Club + Double Veterans

deel een rit op carpool.be

ma 21.07.2014

| ► deuren open: 20:30 uur / begint om | ► | ► |

concert @ 4AD

Slim Cessna’s Auto Club
(us)

Slim Cessna voert met zijn Auto Club al meer dan twintig jaar een blasfemische hoogmis op van alternatieve country en southern gothic die schaamteloos op je dansbenen en lachspieren mikt.

‘This is the country band that plays the bar at the end of the world.’ Zo omschrijft Jello – Dead Kennedies – Biafra, labelbaas van Alternative Tentacles, Slim Cessna’s Auto Club. En laat dit geen promotalk wezen, maar een vergelijking waarmee hij de nagel op de kop slaat. Als er aan de poorten van de hel een café zou bestaan, waar de duivel op de tafels danst en met brede glimlach menig vrouwelijk schoon tegen de rode borst drukt, dan zou dat wel eens op de tonen van Slim Cessna’s Autoclub kunnen zijn.
Drijvende krachten achter de groep zijn Slim Cessna en Jay Munly, beide grondleggers van The Denver Sound, een mix van country, gothic, folk en gospel. Slim Cessna, een lange bleke cowboy die spontaan lijkt de solliciteren voor het baantje van Magere Hein, maakte vroeger het mooie weer met niemand minder dan 16 Horsepowers David Eugene Edwards en Jeffrey Paul in de band The Denver Gentleman. Met zijn Auto Club voert hij al meer dan twintig jaar een blasfemische hoogmis op van alternatieve country en southern gothic die schaamteloos op je dansbenen en lachspieren mikt. Intussen is het een tweede keer dat we hem op het 4AD podium terug vinden, herinner u de fantastische show in 2009!
Apocalyptische religieuze beelden worden gekoppeld aan verhalen over alcohol, geweld en spaak gelopen relaties. Zowaar het muzikale equivalent van de gelauwerde HBO serie ‘True Detective’, maar dan voorzien van een flinke en relativerende shot humor. Voor de perfecte introductie of heropfrissing, wend u tot de eerder dit jaar verschenen best of compilatie ‘An Introduction For Young and Old Europe’.

Double Veterans
(be)

Double Veterans brengt psychedelische garagerock in de vorm van strak geregisseerde songs, een uitstekend gevoel voor melodie en hier en daar een goed gedoseerde uithaal.

Double Veterans kristalliseerde uit twee Humo’s Rock Rally finalisten. Frontman en gitarist Lee Swinnen speelt nog steeds bij Tubelight (finalist 2012) en gitarist Thomas Valkiers en drummer Niels Meukens maakten ooit deel uit van The Crackups (finalist 2010). Het gemeenschappelijke erfgoed van beide bands is duidelijk detecteerbaar in hun muziek. Veteranen zijn het (nog) niet, maar gepokt en gemazeld door hun muzikale verleden, brengen ze psychedelische garagerock over de simpele dingen des levens (bier, meisjes, skaten, enz.). De mosterd haalt het trio naar eigen zeggen vooral bij sixtieshelden als The Velvet Underground, The Kinks en Pink Floyd, en bij de neopsychedelica van Spacemen 3.
Double Veterans frontman Lee Swinnen zat duidelijk vooraan toen de muzikale genen uitgedeeld werden in de familie Swinnen, want net als bij pa Guy (The Scabs), gaat muziek maken en spelen hem bijzonder makkelijk af. Dat merkten we al bij Tubelight, wiens langverwachte debuutplaat we in het najaar mogen verwachten. Maar ook bij Double Veterans regeert kwaliteit in de vorm van strak geregisseerde songs, een uitstekend gevoel voor melodie en hier en daar een goed gedoseerde uithaal. Debuutplaat ‘The Brotherhood of Scary Hair and Homemade Religion’ klinkt alvast veelbelovend. Een groep om in het oog te houden!