Staff Benda Bilili

deel een rit op carpool.be

ma 30.06.2014

| ► deuren open: 21:00 uur / begint om | ► | ► |

concert @ 4AD

Staff Benda Bilili
(cd)

Staff Benda Bilili is ondertussen meer dan een gevestigde naam in de wereldmuziek en 4AD is dan ook bijzonder trots deze groep ex-straatmuzikanten te ontvangen.

Na hun debuut ‘Très Très Fort’ (2009) dat werd opgenomen in de zoo van Kinshasa door Vincent Kenis van het Brusselse Crammed Discs (bekend van bands als Konono Nr. 1, Kasaï All Stars en de Congotronics series), tourde het Congolese collectief de wereld rond. Na het verschijnen van de documentaire ‘Benda Bilili’ in 2010, dat het verhaal vertelde over hun leven als ex-poliopatiënten en straatmuzikanten in de Congolese drukte van Kinshasa, hun opnameavonturen en hun eerste stappen richting het buitenland, werd hun verhaal en hun passie voor muziek, hun stad en hun gemeenschap enkel bekender. Met hun zelfgemaakte instrumenten, hun betoverende rumba-grooves, levendige vocalen (waarbij ze steeds onderling de lead vocals afwisselen) en hun meer dan overtuigde levensvreugde zorgen ze voor een ongelooflijk begeesterende podiumact, waarbij de leden meer dan eens hun rolstoel verlaten om met of zelfs zonder krukken de stage onveilig te maken.

Met hun vorige album ‘Bouger Le Monde!’ bewees de band dat ze geen eendagsvlieg waren en dat het vele toeren zijn vruchten heeft afgeworpen. Muzikaal strakker dan voorheen, een onverwoestbaar optimisme en met een duidelijke democratiserende boodschap.
Ondanks verschillende personeelswissels begin 2013 is Staff Benda Bilili terug op pad in Europa en komen ze voor het eerst langs in 4AD. Trouw aan hun roots brengen zij een muzikaal straffe act voor lijf én hoofd!