Stiff Little Fingers + Unwanted Tattoo

deel een rit op carpool.be

zo 21.04.2013

| ► deuren open: 20:30 uur / begint om | ► | ► |

concert @ 4AD

Stiff Little Fingers

(uk)

Met Stiff Little Fingers zijn we toe aan ware punklegende! Stiff Little FIngers werd in 1977 opgericht, in het Noord-Ierse Belfast. Samen met bands als The Clash, Sex Pistols, The Jam, Buzzcocks, Sham 69 en Undertones maakten ze deel uit van de voorste gelederen van de punkbeweging. Hun bijtende, antimilitaristische songs werden gevoed door de rauwe realiteit van het opgroeien ten midden van twee decennia geweld, met als inzet het Noord-Ierse conflict. Stiff Little Fingers – de naam komt van een Vibrators nummer – werd destijds wel eens de Ierse Clash genoemd, maar de aanstekelijke weerhaken in hun nummers en de veel complexlozere aanpak dekken die lading niet.
Vrijwel onmiddellijk na hun ontstaan werden ze opgepikt door John Peel, de legendarische BBC Radio One DJ, die hen prompt grijs draaide. Het Stiff Little Fingers alfabet was toen al een feit: teksten die het persoonlijke met het politieke versmelten, gecombineerd met de energie van punk en tonnen eerlijkheid en engagement. In 1979 belandden ze met hun debuut Inflammable Material, als eerste punkband op een independent label ooit, in de UK top 20 album lijst. Vier albums (waaronder het schitterende live album Hanx!, voor eeuwig gelieerd aan de dito kreet die Thanks betekent in het lokale dialect) en tal van energieke concerten later, gaf de groep er in 1983 – na het tegenvallend succes van het meer popgeoriënteerde Now Then… – de brui aan. De leden gingen hun eigen weg, maar in 1987 begon het opnieuw te kriebelen. Een paar reünieshows maakten al snel duidelijk dat SLF bij de fans nog niet vergeten was. De jaren daarop bleven ze platen maken en slaagden ze er in om ook de jongere generatie voor zich te winnen. Oprichters Jake Burns en Ali McMordie bleven al die jaren de drijvende kracht. De groep werkt momenteel volop aan haar tiende studioalbum (het vorige dateert van 2003!) waarvan ze als voorproefje vanavond al een paar nummers zullen brengen. En natuurlijk zullen klassiekers als Alternative Ulster en Suspect Device niet vergeten worden. Dit wordt dus gegarandeerd een punkfeestje van jewelste!

Unwanted Tattoo

(be/fr)

Unwanted Tattoo ontstond uit de assen van de Nederlandse band Duitse Herder en de Vlaamse bands Faroutski en The Lovehandles, drie projecten met wortels in de punkscene. Logisch dus dat Unwanted Tattoo in diezelfde regionen te situeren valt, zij het voorzien van een prominenter rock’-n-roll gehalte. Met twee vrouwelijke bandleden (gitaar/zang en bas) in de rangen is de girl factor sterk aanwezig en vergelijkingen met bands als L7 en X Ray Specs blijven dan ook niet uit. Intussen is de Waals/Vlaamse bezetting nog uitgebreid met een Frans bandlid, goed voor nog wat extra diversiteit. Unwanted Tattoo maakt aanstekelijke punksongs met een dikke knipoog naar bands als Mötörhead, Misfits, The Stooges en The Cramps. Zelf noemen ze het twistpunk à la cha cha cha. Alle bandleden zijn al een tijdje actief in the scene en weten dus van aanpakken. En liefst doen ze dat zo luid en zo snel mogelijk!