Tal National + Karikatura

deel een rit op carpool.be

ma 23.07.2018

| ► deuren open: 20:00 uur / Tal National begint om 20:30 | ► | ► |

concert @ 4AD

Wegens praktische redenen zal – ondanks eerdere communicatie – Tal National vanavond de avond openen om 20.30 u. en sluit Karikatura af.

Karikatura
(us)

Het New Yorkse Karikatura tourde reeds de ganse wereld rond en pikte onderweg heel wat muzikale invloeden op. Dit resulteert in ultradansbare rootspop met een feelgoodfactor die reikt tot het zenit!

De vrolijke beats van dit zeskoppige gezelschap zijn voelbaar tot in je kleine teen en bewegen mensen van over de hele wereld. Van Japan tot Brazilië, van de Verenigde Staten tot Europa: Karikatura vergaarde sinds z’n bestaan in 2009 reeds een grote schare fans.  De band speelde in talrijke clubs en op festivals maar is ook een vaste waarde in de New Yorkse metrogangen.

Op de verschillende releases van Karikatura, incl. het debuutalbum Eyes Wide (2014) en de meest recente ep Speak Now (2016, Ropeadope Records) ontmoeten cumbia, hiphop, reggae, klezmer, indierock en afrobeat elkaar. De maatschappelijk relevante teksten rond racisme, geweld, oorlog en identiteit, worden verpakt in vrolijke melodieën afkomstig van catchy blazers, reggaegitaren en een Afro-Latinoritmesectie met de energie van een punkrockband!

Elke muzikant draagt zijn steentje bij en als hechte groep componeren ze samen hun muziek. Met een stevige DIY-attitude timmerde Karikatura zelf aan z’n carrière. Zo bracht de band twee ep’s uit onder eigen naam, tourden de muzikanten door Japan met eigen middelen en rekenden ze op crowdfunding voor de release van hun nieuwste plaat Ghost Light (2018).

Deze excentrieke lui stonden al op het podium met legendarische bands als The Wailers, La Santa Cecilia, Antibalas en BLITZ the AMBASSADOR. In België deed Karikatura de heupen reeds wiegen op Polé Polé en in een volgelopen Openluchttheater Rivierenhof. Karikatura bewijst nog meer eens dat muziek mensen dichterbij brengt. Geniet binnenkort van hun zomerse vibes in Diksmuide!

Tal National
(ne)

Liefhebbers van rauwe, door gitaren aangedreven dansmuziek springen binnenkort (letterlijk) een gat in de lucht: het Nigerese Tal National brengt pure en onversneden Afrikaanse rock -’n-rol naar het hart van Diksmuide.

Tal National laat zijn publiek steevast bezweet en verstomd achter. De ongeziene energie van deze vrolijke bende laat ook de heupen van muurbloempjes niet onberoerd.  Het recept dat iedereen spontaan aan het dansen krijgt? Hypnotiserende gitaarriffs, pompende baspartijen, scheurende vocalen, complexe polyritmes met bliksemsnelle tempoveranderingen en furieuze slagen op de tama.

De charismatische frontman Hamadal Moumine (a.k.a. Almeida) richtte de band op in 2000 met als doel een verademing te bieden in een land met barre leefomstandigheden. Lokaal werd de band al snel razend populair. Dagelijkse optredens van zo’n vijf uur lang waren eerder regel dan uitzondering. Een internationale doorbraak volgde met de plaat Kaani (2013, FatCat Records).

Tal National representeert zowel muzikaal als qua bezetting de etnische diversiteit van Niger. In hun muziek leggen ze een brug tussen culturele verschillen en klinken echo’s door van o.m. de Malinese Super Djata Band, fuji percussie van de Hausa, Toeareg woestijnblues à la Tinariwen, Ghanese highlife en Nigeriaanse afrobeat. Ze onderscheiden zich van hun West-Afrikaanse kompanen door een rijke, hybride sound met luide gitaren en complexe 12/8-ritmes die het label “rock-‘n-rol” waardig zijn.

De nieuwe worp Tantabara (2018) treedt grotendeels in de voetsporen van zijn voorganger Zoy Zoy (2015), maar klinkt zo mogelijk nog rauwer en explosiever. De plaat klinkt als een live set, maar Tal National beleef je pas écht in levende lijve. Uit een poel van een dertiental muzikanten, staan er deze zomer zes op ons podium. Geen twijfel mogelijk: hier moet je bij zijn!