The Rhythm Junks + Eugene Chadbourne

deel een rit op carpool.be

vr 08.03.2013

| ► deuren open: 20:30 uur / begint om | ► | ► |

concert @ 4AD

The Rhythm Junks

(be)

Met The Rhythm Junks serveren we u Pure Klasse van eigen bodem. Frontman Steven De Bruyn is een uitzonderlijk mondharmonicafenomeen (hij wordt al eens de muzikale bastaardzoon van Toots Thielemans genoemd) en is u wellicht ook bekend als bezieler van het legendarische El Fish. Maar ook de overige leden verdienden hun sporen in andere – niet van de minste – bands: contrabassist Jasper Hautekiet speelde in het verleden bij Milow, heeft zijn eigen band Ballroomquartet en is momenteel actief bij The Bony King of Nowhere. Drummer Tony Gyselinck is wereldvermaard door zijn werk bij The Pebbles, Toots Thielemans en Dave Pyke. Gedurende vele jaren bouwde het trio een stevige live-reputatie op. Concerten van The Rhythm Junks zijn stuk voor stuk swingend, aanstekelijk en verrassend. Van North Sea Jazz over Gent Jazz, Dour Festival, maar ook op festivals in Glasgow, Shanghai en Japan: overal maakten ze het mooie weer. Zelf omschrijven ze het als ‘a spicy musical bouillabaisse going from beatnik big band swing over mad camel blues to sweaty sticky fonk!’.
In het najaar 2010 was er de zinderende zijstap met Roland Van Campenhout die resulteerde in het lekker onvoorspelbare Fortune Cookie. Anno 2013 nemen The Rhythm Junks de draad weer op vanuit het less is more beginsel. Voortaan zijn ze terug een potent triumviraat van drie virtuoze venten aan de bas, drums, harmonica en slide gitaar. Dit voorjaar komt hun derde plaat uit, waarvan de productie in handen van Geoffry Burton (o.m. Hong Kong Dong, Arno en Absynthe Minded) lag. De Bruyn en de zijnen beloven als vanouds te klauwen en te blazen, te slaan en te zalven, zwierig maar rauw, met songs die nog harder zullen kraken.

Eugene Chadbourne

(us)

Het Amerikaanse gitaarfenomeen Eugene Chadbourne begon op elfjarige leeftijd gitaar te spelen toen hij merkte dat meisjes als bij bosjes vielen voor bands als The Beatles. In de beginjaren van zijn carrière legde hij de basis voor zijn unieke sound onder invloed van grootheden als Jimi Hendrix, John Coltrane, Captain Beefheart en Frank Zappa. Een dikke veertig jaar later is ‘Doc Chad’ een allrounder voor wie creatieve vrijheid het hoogste goed is. Naast multi-instrumentalist (banjo, gitaar, bas en drums) en componist, bezit Chadbourne ook kwaliteiten als zanger, performer, muziekjournalist (hij schrijft onder meer voor All Music Guide), labelbaas (House of Chadula) en tekenaar (hij ontwerpt en tekent zelf het artwork van zijn hoezen). Ooit maakte hij furore met de progrockband Shockabilly en speelde hij samen met John Zorn en The Violent Femmes. Maar commercieel succes interesseerde Chadbourne niet, en hij ging eigenzinnig zijn weg. Zo bracht hij een reeks ‘horrorplaten’ uit met arrangementen die lijken op thema’s uit horrorfilms, wijdde hij hele albums aan het oeuvre van J.S. Bach of Jimi Hendrix en vond hij de electric rake uit, een aan een hark verbonden elektrische gitaar. Het hoeft dan ook niet te verbazen dat optredens, zoals de aanwezigen op zijn eerste 4AD passage in 2003 zullen bevestigen, van Chadbourne zeer onvoorspelbaar zijn. Op een stijl kan je hem niet vastpinnen. Met zijn cartooneske stem zingt hij de meest bizarre songs en uit zijn banjo – tegenwoordig op het voorplan in zijn shows – perst de eclectische en excentrieke performer zowel country, rockabilly, noise als avant-garde jazz. Als toetje kunnen we nog meegegeven dat Steven De Bruyn hem op het einde van zijn set zal vervoegen voor een stevig improvisatiesetje.