Thor & Friends + Pol Isaac

deel een rit op carpool.be

vr 05.05.2017

| ► deuren open: 20:00 uur / Eerste band begint om 20:30 | ► 9 € Korting / 11 € VVK / 13 € Kassa | ► |

concert @ 4AD

Pol Isaac
(be)

Geleid door zijn buikgevoel, zet de Kortrijkse geluidskunstenaar Pol Isaac steeds opnieuw een intrigerende muzikale wereld neer. Onder het motto ‘less is more’, geeft deze pure livemuzikant een eigen invulling aan het begrip soundscapes en weet hij u snel in vervoering te brengen.

Als muzikant bij Ozark Henry en Galatasaray stapelde Pols muzikale ervaring zich op. Sinds 2000 wint zijn solowerk steeds meer aan zeggingskracht. Doorheen de jaren componeerde de Kortrijkse multi-instrumentalist muziek bij een aantal dans- en theatervoorstellingen. In 2007 waagde hij de sprong en zag zijn eerste electronicaparel ‘Godelieve’ het licht. Plaatwerk is echter nooit de grootste liefde geweest van Pol Isaac. Met improvisatie als handelsmerk, zweert hij bij live-uitvoeringen. Zijn soundscapes, dooraderd met introspectieve drones en een toefje noise, weten menig muziekliefhebber te beroeren. Fans van Tim Hecker zullen hier ongetwijfeld van smullen.

Wie erbij was herinnert het zich ongetwijfeld: Pol Isaac componeerde de beklijvende muziek voor ‘En Cours De Route’ in het kader van het beeldende kunstproject Menin Road/Ypernstrasse van GoneWest (2016).

Wees gewaarschuwd: optredens van Pol Isaac zijn dun gezaaid. Gedreven door passie en gevoel, kiest Pol Isaac altijd en alleen voor het juiste moment op de juiste plaats. Ontoereikend enthousiasme dus, want op 5 mei vormt onze muziekclub de ideale setting voor Pol en zijn ‘machientjes’.


Thor & Friends
(us)

Nadat hij zijn drumstokken neerlegde bij Swans, ruilde Thor Harris de noiserock in voor enkel het hoogstnoodzakelijke. Op de tippen van zijn tenen brengt Harris met zijn vrienden monumentaal pionierswerk, waarbij het minimalisme niet enkel mikt op de hersenen maar ook op het hart.

In 2015, na jarenlang als percussionist te touren met het avant-rock ensemble Swans, had Thor Harris naar eigen zeggen nood aan clear sounds, zonder bassen, drums of scheurende gitaren. En zo geschiedde.

Thor & Friends bestaat uit drie leden (Peggy Ghorbanu, Sarah “Goat” Gautier en uiteraard Thor zelf), aangevuld met een veranderende groep bevriende muzikanten uit Harris’ thuisstad Austin (Texas). Ze brengen een eigen versie van Amerikaans minimalisme à la prominenten Steve Reich of Terry Riley. De klankkleur verschilt per concert en is helemaal afhankelijk van de aanwezige muzikanten én van de instrumenten die Harris zelf heeft gebouwd.

De muziek steunt op improvisatie en betrokkenheid van buren en vrienden. Door gebruik te maken van wat en wie in de buurt is, belichaamt Thor & Friends als het ware een utopisch optimisme en zo klinkt het ook. De instrumentale muziek ontstaat uit experiment en resulteert in verschillende lagen van ritmische catchy melodieën met bloedmooie versieringen. De kern van marimba, xylofoon en vibrafoon, al dan niet aangevuld met viool, altviool, bas, klarinet, doedoek en hobo kruipt onder ons vel en doet onze lichaamstemperatuur een paar graden dalen.

In het najaar van 2016 bracht het ensemble het debuut “Thor & Friends” uit. Geen definitieve versies op dit album, want de vrijheid waarmee deze band op en naast het podium staat zorgt steeds voor nieuwe verrassingen. Eén ding staat vast: dit wordt een topperformance, die live nóg meer tot de verbeelding spreekt. Elke noot, elke nuance, maakt deel uit van de betovering.