Vera Sola + Howe Gelb

deel een rit op carpool.be

za 27.04.2019

| ► deuren open: 20:00 uur / Howe Gelb begint om 20:30 | ► 7 € Korting / 9 € VVK / 11 € Kassa / 2,20 € UiTPAS Kansentarief | ► Zowel staand als zittend evenement |

concert @ 4AD

Howe Gelb
(us)

De levende legende Howe Gelb  vindt met zijn warme stem en sober piano- en gitaarspel steeds de juiste muzikale snaar waar hij ook jou mee zal raken.

Howe Gelb is een bijzonder productief muzikant met een eindeloze reeks releases op zijn naam. Bovendien is dit indrukwekkend oeuvre niet over een kam te scheren. Google jezelf een weg naar zijn discografie voor een overzicht en je bent gegarandeerd nog wel een tijdje zoet.

Middenin de hete Sonorawoestijn bevindt zich het stadje Tucson (Arizona). Refererend naar deze thuishaven, richtten Howe Gelb en zijn goede vriend wijlen Rainer Ptacek eind jaren tachtig de americana/alt. country cultband Giant Sandworms op, later bekend als Giant Sand. Howe Gelb bleef gedurende meer dan een kwarteeuw de drijvende creatieve kracht achter het collectief Giant Sand en gaf onderweg gestalte aan o.m. OP8, zijn country alter ego The Band of Blacky Ranchette en Arizona Amp And Alternator. De noemenswaardige bands Calexico en Friends of Dean Martinez zijn zijprojecten van muzikanten van Giant Sand.

Even talrijk als zijn releases, zijn de samenwerkingen die hij aanging met o.a. John Parish, Jeremy Gara (Arcade Fire), KT Tunstall, Carice van Houten , Steve Shelley (Sonic Youth), Bonnie “Prince” Billy, M. Ward

Sinds begin jaren negentig ging Gelb naast zijn veelvuldige andere projecten ook solo te werk. In 2016 zei hij Giant Sand voorgoed vaarwel met de woorden: “Piano for now. Songs forever.” En zo geschiedde. Het solowerk van Gelb wordt getypeerd door een spaarzame instrumentatie en zijn warme stem, ontdaan van franjes en nodeloze ballast. Diep in zijn wezen is Gelb een jazzmuzikant: hij blijft zijn nummers herwerken en improviseert erop los.

Doorheen zijn werk horen we een heel resem aan genres, van alt. country, southwestern roots, lo-fi en jazz tot punk en folk. Bovenal klinkt Howe Gelb simpelweg hartverwarmend mooi en moet deze talentvolle muzikant niet onderdoen aan collega’s Bill Callahan,  Tom Waits, Two Dollar Guitar of Chris Cacavas. Fan van deze grootmeesters? Rep je dan op 27 april naar 4AD!

Vera Sola
(us)

Vera Sola zalft en slaat op de tonen van een getroubleerd hart. Met haar debuut Shades schildert de folk noir-artieste een sepia-gekleurde, poëtische microkosmos bevolkt door gevleugelde vrouwen, eeuwenoude geesten en donkere demonen. Wie laat zich betoveren?

In alle eenzaamheid, en in alle stilte in een studio in St. Louis, bouwde Vera Sola haar schimmenrijk op. Met een spaarzame tien tracks, stuk voor stuk volledig alleen ingespeeld, brengt ze een ontluisterende innerlijke wereld naar voor. Een muzikale duisternis, die toch vertrouwd aanvoelt, wordt door de multi-instrumentaliste opgevoerd met een spookachtige instrumentatie van menselijke beenderen, hamers, glas en kettingen en een stem die onwerelds tijdloos klinkt. Spiritueel verwant aan Angel Olsen, Aldous Harding, Zola Jesus of zelfs een Chelsea Wolfe, muteert Sola moeiteloos van fee naar feeks, ze haalt uit en ze beschermt fragiel haar parels van songs. Folk noir, alt-country en weemoedige soul vinden elkaar in Sola’s Southern Gothic-herinterpretatie, en op haar tenen trippelt Sola, als een engel met een angel, van folky flamenco-gitaren à la Karen Dalton op The Colony naar Caviaanse Murder Ballads.

Haar etherisch uitgevoerde songs specialiseren zich in sobere sages van liefde en verdriet. De lyrische grandeur, de schoonheid van haar woord, is de ware hartenbreker van dit album: diepmenselijk, herkenbaar en troostrijk. 2018 werd dan ook een prachtjaar voor Sola, met lofzang van Mojo tot Uncut Magazine, en een glansrijke doortocht op Le Guess Who?.

Vera Sola heeft zich in haar korte carrière al bewezen als een uniek talent, onbevreesd en uitdagend. 27 april wordt een innemend duistere lentedag in 4AD.