Wooden Wand + Few Bits

deel een rit op carpool.be

do 16.05.2013

| ► deuren open: 20:30 uur / begint om | ► | ► |

concert @ 4AD

Wooden Wand

(us)

Wooden Wand is het muzikale alter ego van singer-songwriter James Jackson Toth. Fans van het eerste uur kunnen beamen dat Toth niet in een hokje te vangen is. Zij die hem nog niet ontdekt hebben zullen versteld staan van ’s mans veelzijdigheid. We hebben hier te maken met een groot artiest die, zoals dat zo vaak het geval is, aan de aandacht van de (populaire) media ontsnapt is. James Jackson Toth is al meer dan een decennium actief. Hij is in zijn eentje verantwoordelijk voor een output van meer dan 100 releases, gaande van full albums tot CDR’s en zeldzame vinyl uitgaven onder verschillende pseudoniemen. Zijn stijl valt moeilijk te catalogeren en leunt soms dicht aan bij conventionele folk en rock, dan weer bij experimentele genres als freak en psych folk, free jazz en outlaw country. Net om die reden wordt Wooden Wand als een belangrijke speler gezien binnen de New Weird America stroming, waar ook Devendra Banhart en Joanna Newsom uitwassen van zijn.
Op zijn jongste, uitstekend onthaalde, Blood Oaths of the New Blues (2013, zijn debuut op het Britse Fire Records) distilleert hij als het ware de essentie van zijn ganse muzikale carrière in 41 minuten. We horen prachtig gearrangeerde songs met raakvlakken aan country, blues en americana en een prominente rol voor de lyrics. Niet voor niets bejubelt Swans frontman Michael Gira (op wiens Young God label Wooden Wand de plaat Death uitbracht), James Jackson Toth als een muzikant wiens vertellende kwaliteiten van hetzelfde verbijsterende niveau zijn als van een Bob Dylan, met een voorliefde voor verontrustende, donkere verhalen uit Amerika’s onderbuik, vaak voorzien van een humoristische of cynische ondertoon. Wooden Wand is singer-songwritervakmanschap van topniveau! Vanavond komt hij langs met band.

Few Bits

(be)

Few Bits is de band rond singer-songwriter Karolien van Ransbeeck. In 2008 verzamelde ze muzikanten Tim Coenen, Jules Lemmens, Peter Pask en Steven Holsbeeks rond zich, om haar bezielde teksten en songs extra ondersteuning te geven. Bij het horen van Few Bits komen begrippen als intiem, sferisch en subtiel spontaan om het hoekje kijken. Af en toe doorbreekt de band de dromerige sfeer met noisy gitaaruithalen of energieke geuten soul. Zowel op plaat als op het podium weet Few Bits de juiste snaren te raken. De breekbare songs barsten heel subtiel open en tonen zo hun slimme gelaagdheid. Few Bits verzorgde al eerder het voorprogramma van Heather Nova, Jessica Lea Mayfield en I Blame Coco, en gooide daarmee hoge ogen. In 2011 nodigde Tom – Admiral Freebee – Van Laere hen uit voor een Radio 1 Sessie en nam hen vervolgens mee in het kielzog voor zijn Belgische zaaltournee. Nog in dat jaar won Few Bits Vibe On Air met een live versie van het nummer Shell. Hun debuutplaat verschijnt bij Zeal Records, in het verleden al vaker de thuisbasis van fragiele en in schoonheid gedrenkte releases als Marble Sounds, Kiss The Anus of a Black Cat, Isbells en Mad About Mountains. Te ontdekken!