IIVII
(us)

IIVII is het project van multi-instrumentalist, visueel artiest en componist Josh Graham. Via elementen uit elektronica, klassieke muziek, ambient, drone en vaporwave, produceert hij een sound gedrenkt in enigmatische, filmische sferen.

Album artwork, muziekvideo’s, merch en visuals voor concerten: Josh Graham is een creatieve duizendpoot. Hij stond eerder op ons podium met Red Sparowes (2006), heeft een verleden bij de zware metalen van Neurosis en ontleent zijn muzikale en visuele talenten aan de New Yorkse heavy metalband A Storm of Light.   

Josh Graham komt het beste tot zijn recht als hij zijn talenten kan combineren, en dat doet hij onverschrokken in IIVII. In 2015 bracht hij de lp Colony uit, twee jaar later volgde Invasion. Op zijn laatste album Obsidian (Consouling Sounds, 2019) laat hij de science fiction thematiek achter zich.  We horen een herwerking van zijn originele muziek voor de achter-de-schermen documentaire Mother! The Downward Spiral van de film Mother! (Darren Aronofsky). Tijdloos, donker en mooi, kaart hij de illusie van permanentie aan. Hypnotische soundscapes worden opgebouwd door galmende piano melodieën, gestructureerde elektronica en een alsmaar opbouwende spanning.

Een constante door het werk van Graham is zijn obsessie rond licht, donker, schaduwen en natuurlijke vormen. De luisteraar voelt zich oncomfortabel, raakt ontroerd en verliest zichzelf in de dieptes van ruimte en tijd doorheen wondermooie transcendentale soundscapes. Op 20 maart 2020 brengt Graham een gloednieuw album uit, en jawel: het releaseconcert gaat door in 4AD.