Joe Gideon with Jim Sclavunos
& Gris-de-Lin
(uk)

Joe Gideon with Jim Sclavunos & Gris-de-Lin: een excentrieke songwriter met twee topmuzikanten aan zijn zij. Het trio grossiert in wereldsongs die zich situeren op het kruispunt van singer song, roots, blues, gospel en americana.

Joe Gideon kwam voor het eerst onder de aandacht met zijn band Bikini Atoll in 2003. De band werkte samen met de legendarische producer Steve Albini, had een contract bij het befaamde Londense label Bella Union en ontving lovende recensies voor hun zinderende americana. Als start van een muzikale carrière kan dat tellen.

Met Joe Gideon & The Shark, scherpte Gideon in duo met zijn zus Viva zijn singer-songcapaciteiten verder aan. Hun debuut werd destijds met zes sterren bekroond (waarbij normaliter een maximum van vijf geldt) in Time Out magazine. Joe Gideon & The Shark tourde onder andere met Seasick Steve en Nick Cave & The Bad Seeds.

De vriendschap was bezegeld: Jim Sclavunos, drummer bij The Bad Seeds, vervoegt Joe Gideon voor zijn soloproject. Samen met toetseniste/saxofoniste/ singer-songwriter Gris-de-Lin releasen ze het debuut Versa Vice in 2016. Een lp die geheel onterecht grotendeels onder de radar bleef, maar toch op heel wat bijval kon rekenen van de gespecialiseerde muziekpers. Kevin Morby nodigde de band bovendien uit om samen op (echter door ziekte geannuleerde) tour te gaan.

Binnenkort breidt het trio hier een vervolg aan. Eind januari 2020 brengen ze hun tweede langspeler Armagideon uit op Clouds Hill. We horen gelaagde arrangementen van een heel arsenaal aan muziekinstrumenten (sax, toetsen, vibrafoon, percussie), dansbare grooves, hier en daar een weerbarstige riff en mijmeringen over tijdsreizen, oerzaligheid, reptielmensen en onderkaken. Jawel, je leest het goed. Dit alles wordt gedragen door de warme en uitnodigende stem van frontman Joe Gideon.