Le Ravage d’Ali Baba
(be)

Vier hypergetalenteerde muzikanten uit de New Wave of Belgian Jazz-lichting, kaarten in dit project van De Koffie Van Morgen de wantoestanden in de vluchtelingenkampen in Noord-Frankrijk en Brussel aan.

Le Ravage d’Ali Baba is een project van De Koffie Van Morgen, een creatief platform rond de Brusselse drummer en vormgever Simon Plancke. Met deze vzw richt hij zich op muzikale projecten, fotografie en grafische vormgeving. Onder de noemer Le Ravage d’Ali Baba, concerteert hij zij aan zij met topmuzikanten Hendrik Lasure (toetsen – SCHNTZL), Elias Devoldere (drums – Nordmann, Hypochristmutreefuzz en Thijs Troch ( toetsen – Jukwaa, Hypochristmutreefuzz).

Samen bezochten ze verschillende vluchtelingenkampen in Duinkerke, Calais, Zeebrugge en Brussel. Diep onder de indruk en met deze woorden van Nina Simone in het achterhoofd: “You can’t help it. An artist’s duty, as far as I’m concerned, is to reflect the times.”,  brengt dit kwartet de verhalen van de vluchtelingen dichter bij het publiek via een gesamtkunstwerk met live improvisaties, fieldrecordings en beeld.

Toetsen, elektronica en drums zijn de basisbestanddelen van een melange die talloze kleuren en vormen kan aannemen. Centraal staat altijd het verhaal, waarbinnen artistieke ambities en sociale bekommernissen op elkaar gelegd worden.

Ze koppelen de release van hun eerste cd aan de uitgave van een boek met teksten van schrijvers die zich het lot van de vluchtelingen aantrekken (o.a. Rachida Lamrabet en Anne Provoorst) en met foto’s gemaakt door kinderen in de kampen zelf.

Dit is een productie van De Koffie Van Morgen, in coproductie met JazzLab en KAAP en in nauwe samenwerking met The Light of the Children, vzw Humain, Rachida Lamrabet, Lisa Tahon en vele anderen.