Squirrel Flower
(us)

Squirrel Flower balanceert tussen duisternis en licht, tussen verdriet en hoop. Waar een afgrond steeds op de loer ligt, maar een vangrail een catastrofe vermijdt. De jonge singer-songwriter neemt je met haar prachtige stem en trefzeker gitaarspel mee op sleeptouw doorheen haar eigen verhaal.

Squirrel Flower is het alterego van Ella O’Connor Williams, een 23-jarige indie singer-songwriter afkomstig uit Iowa.

In een – gezien haar jonge leeftijd – nog niet zo’n ver verleden, startte Williams als folkmuzikante. Vanuit een sterke DIY-filosofie, releasete ze op eigen houtje haar eerste twee ep’s: ze nam zowel het producen als het maken van de video’s op zich. Op haar tweede ep Contact Sports veranderde ze het muzikale geweer van schouder. Ze liet de folk achter zich en schreef peinzende ballades met verpletterende rockrefreinen. Haar muziek bracht haar tot op het podium als support voor niemand minder dan Soccer Mommy, Adrienne Lenker (Big Thief), Julien Baker en Frankie Cosmos. Dit keer mag ze samen op tour met Strand of Oaks. Niet toevallig allen een grote inspiratiebron voor Squirrel Flower.

Refererend naar haar geboorte, toen ze in een intacte vruchtzak ter wereld kwam, doopte ze haar eerste langspeler toepasselijk I Was Born Swimming. De release staat pas gepland op 31 januari 2020, maar met de eerste vooruitgeschoven single Red Shoulder krijgen we al een voorsmaakje te horen van een veelbelovende plaat. Een leuke extra: er is een uitgave op gerecycleerd vinyl in regenboogkleuren beschikbaar.

Verwacht je aan een warm bad vol diepe emoties.  Doorheen twaalf songs verlaten we Iowa, reizen we naar Boston, houden we halt in Massachusetts en komen we aan in New York, waar de plaat werd opgenomen met Gabe Wax (Adrienne Lenker, Palehound) aan de knoppen.  Schijnbaar moeiteloos vertaalt Squirrel Flower alle emoties die haar wankele pad kruisen, zowel in haar lyrics en doorheen haar interessante stemtimbre, als in haar melancholische gitaarspel. Hevigere uithalen worden afgewisseld met rustige, betoverende ballades. Knap.